Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ιαπωνία: Πριγκίπισσα απαρνήθηκε τον θρόνο για τον ερωτά της



Μία λακωνική ανακοίνωση επέλεξε ο Αυτοκρατορικός Οίκος της Ιαπωνίας, ώστε να κοινοποιήσει τον επικείμενο γάμο της πριγκίπισσας Μάκο, της μεγαλύτερης εγγονής του Αυτοκράτορα Ακιχίτο, αλλά και πρωτότοκη κόρη του πρίγκιπα Ακισίνο. Εκλεκτός της καρδιάς της και τυχερός, ένας πρώην συμφοιτητής της από το Πανεπιστήμιο.

Η 25χρονη πριγκίπισσα Μάκο αναμένεται να παντρευτεί μετά την προσεχή χρονιά τον "θνητό" Κέι Κομούρο, διπλωματούχο του Πανεπιστημίου Χιτοτσουμπάσι του Τόκιο. Θα είναι ο πρώτος γάμος μεταξύ των τεσσάρων εγγονών του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο.

Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν προ πενταετίας σε ένα ρεστοράν στην περιοχή Σιμπούγια του Τόκιο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για συζήτηση για σπουδές στο εξωτερικό, όταν σπούδαζαν τότε στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Έκτοτε συναντήθηκαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το NHK.

Ο Κέι είναι λάτρης των ωκεανών, του αρέσει να κάνει σκι, να παίζει βιολί και να μαγειρεύει. Φέρεται να έχει συναντήσει τους γονείς της Μάκο, τον πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Κίκο, οι οποίοι δέχτηκαν την ένωση αυτή και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μόλις η πριγκίπισσα Μάκο παντρευτεί, θα πρέπει να εγκαταλείψει την αυτοκρατορική οικογένεια καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό, κάθε γυναίκα μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας όταν παντρευτεί "κοινό θνητό" χάνει το καθεστώς που τη διέπει και γίνεται από γαλαζοαίματη "κοινή θνητή".

Η είδηση του γάμου επαναφέρει το θέμα που όλο και περισσότεροι Ιάπωνες θέλουν να επανεξεταστεί. Να επιτρέπεται στις γυναίκες να παραμένουν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά κυρίως να επιτρέπεται σε γυναίκα να ανέλθει στον Θρόνο των Χρυσανθέμων.

Η γαμήλια τελετή στην Ιαπωνία συνιστά ένα μεγάλο τελετουργικό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, και η ετοιμασία του γάμου τους θα πάρει χρόνο.

Πρώτα γίνεται μια δημόσια ανακοίνωση, μετά ορίζεται η ημερομηνία του γάμου και τέλος το ζευγάρι υποβάλει επίσημη αναφορά στον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα. Για τον αρραβώνα της Μάκο, μια επίσημη ανακοίνωση αναμένεται το νωρίτερο τον προσεχή μήνα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε χθες αργά το βράδυ την είδηση και η Αυτοκρατορική Υπηρεσία την επιβεβαίωσε στα γιαπωνέζικα ΜΜΕ.

"'Οταν έρθει η κατάλληλη ώρα, θα ήθελα να μιλήσω γι αυτό", δήλωσε ο Κομούρο στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το δικηγορικό γραφείο όπου εργάζεται, φορώντας κοστούμι και γραβάτα, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Η Μάκο έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και εργάζεται ως ερευνήτρια σε μουσείο.