Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Βουλγαρία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Μόσχα



Τον πρέσβη της στη Μόσχα, Μπόικο Κότσεφ, αποφάσισε να ανακαλέσει η Βουλγαρία. Η απόφαση συνδέεται με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βουλγαρία και της κόρης του. 

Η ανάκληση «για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση» έγινε με απόφαση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ. .Όμως, προκάλεσε αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, καθώς και άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

«Η κυβέρνηση δεν συντονίστηκε μαζί μου»

Ο βούλγαρος πρόεδρος επισήμανε ότι η απόφαση εμπίπτει στις κυβερνητικές αρμοδιότητες, όμως θα πρέπει να παρουσιάσει τα κίνητρα. 

«Αυτό είναι ένα βήμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν συντονίστηκε μαζί μου» σχολίασε ο Ράντεφ, προσθέτοντας ότι η αλληλεγγύη είναι μια σημαντική αρχή, αλλά δεν πρέπει να είναι τυφλή. Όπως είπε, μια τόσο σοβαρή υπόθεση απαιτεί αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία.

 

Τεκμηρίωση αν απελαθούν Ρώσοι διπλωμάτες 

Σε ερώτηση για το εάν αναμένει να απελαθούν από τη Βουλγαρία Ρώσοι διπλωμάτες, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να παράσχει τεκμηρίωση. Ερωτηθείς, τέλος, για τη θέση της Βουλγαρίας, σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, την οποία οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν ισορροπημένη, ο Πρόεδρος δήλωσε σύμφωνος με αυτήν την εκτίμηση.

Εξηγήσεις ζητά το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Αλλά, και ο γραμματέας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κριστιάν Βιγκένιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα ζητάει στη Βουλή από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις, γιατί ανακλήθηκε ο Βούλγαρος πρέσβης στη Μόσχα. Έως στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προέβη στην ανάκληση, αλλά στη Σόφια ντόπιοι και ξένοι παρατηρητές θεωρούν βέβαιο ότι σχετίζεται με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα.