Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 -

Η σχέση του Ομπάμα με την πεθερά τουH Michelle και ο Barack έφεραν χάρη, στιλ, φρέσκο αέρα στον Λευκό Οίκο. Λίγο πριν αποχωρήσοουν έδωσαν συνέντευξη μιλώντας για όλα.

Κυρία Οbama, μία από τις πιο πολυσυζητημένες δηλώσεις σας φέτος το καλοκαίρι ήταν πως ξυπνάτε σε ένα σπίτι που έχτισαν σκλάβοι και βλέπετε τις κόρες σας να παίζουν στο γκαζόν. Είχατε αυτό το συμβολισμό στο μυαλό σας όταν μετακομίζατε για πρώτη φορά εκεί;

Ω, όχι. Αυτό είναι κάτι πολύ βαθύ. Τη μέρα που μετακομίζεις απλά προσπαθείς να θυμηθείς πού είναι τα μπάνια. Δεν έχεις καθόλου χρόνο να σκεφτείς το νόημα και τη σημασία τού τι κάνεις. Βλέποντας τη μετάβαση της μητέρας μου (σ.σ. Marian Robinson) σε αυτό το σπίτι και γνωρίζοντας από πού προέρχεται ‒έχοντας μεγαλώσει πιο φτωχά και από την εργατική τάξη‒ το να την κοιτάζω να στέκεται στο μπαλκόνι του Truman, εκπροσωπώντας τη χώρα ως «πρώτη γιαγιά» ήταν σουρεαλιστικό.

Κύριε Πρόεδρε, το ότι ζήσατε στο ίδιο σπίτι με την πεθερά σας σας έδεσε με εκείνη με έναν τρόπο που δεν περιμένατε;

Την αγαπώ την πεθερά μου. Πρώτα από όλα, με προστατεύει από τη Michelle. Όταν η Michelle είναι θυμωμένη μαζί μου, εκείνη είναι στη φάση «Είναι καλό παιδί, σταμάτα!». Σε ευχαριστώ, μαμά! Όμως, ήμασταν ήδη πολύ κοντά. Εκεί που η συμβολή της ήταν ανεκτίμητη ήταν στο να προσφέρει συνεχώς προοπτική στα κορίτσια μας. Και ήταν διασκεδαστικό να τη βλέπουμε να ανακαλύπτει πράγματα. Πολλοί αφροαμερικανοί της γενιάς της, που δούλεψαν σκληρά και πάντα σκέφτονταν την επόμενη γενιά, δεν επέτρεπαν στον εαυτό τους να κάνουν μεγάλα όνειρα για τους ίδιους. Ενστικτωδώς πολλές φορές η μαμά της Michelle έλεγε «εγώ δεν θα έπρεπε να το κάνω αυτό». Και ξαφνικά είμαστε στο Βατικανό για να συναντήσουμε τον Πάπα και είναι μαζί μας, κάτι μαγικό για εκείνη. Παίρνεις μια αίσθηση για το πόσο μεγάλη πρόοδο έχουμε κάνει μέσα από τα μάτια της.