Τρίτη 06 Μαΐου 2025 -

Η Ρουμανία αποσύρει το διάταγμα για υποθέσεις διαφθοράς



Η κυβέρνηση της Ρουμανίας απέσυρε το αμφιλεγόμενο διάταγμα το οποίο προβλέπει την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων διαφθοράς και το οποίο έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως δήλωσε ο Καλίν Ταριτσεάνου, επικεφαλής του κόμματος ALDE, κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών.

Αποτέλεσμα εικόνας για ρουμανια διαταγμα

Όπως επισήμανε ο Ταριτσεάνου μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RomaniaTV, «αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Σορίν Γκριντεάνου ανακοίνωσε την απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο οδήγησε σε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα. «Αύριο Κυριακή, θα συνεδριάσουμε εκτάκτως προκειμένου να καταργήσουμε το διάταγμα, να το αποσύρουμε, να το ακυρώσουμε?, καταλαβαίνετε, και να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσομε ότι δεν θα εφαρμοστεί» επισήμανε ο επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος που απηύθυνε, όπου τόνισε ότι δεν επιθυμεί να «διχάσει τη Ρουμανία» κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους μετά την έγκριση του κειμένου, την Τρίτη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου υπό το PSD είχε μέχρι τώρα απορρίψει σθεναρά τις εκκλήσεις για να ακυρώσει το διάταγμα παρότι την Πέμπτη εμφανίστηκαν "ρωγμές" στο υπουργικό συμβούλιο με την παραίτηση ενός υπουργού και την έκκληση ενός αντιπροέδρου του PSD για απόσυρση του μέτρου. Το PSD διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία μαζί με τον επι μακρόν εταίρο του, το κόμμα ALDE. 

Ο αρχηγός του PSD επέλεξε τον Γκριντεάνου να ηγηθεί της κυβέρνησης όταν στον ίδιο τον Ντραγκνέα απαγορεύτηκε να τεθεί επικεφαλής της εξαιτίας παλαιότερης καταδίκης του για εκλογική νοθεία.

Το διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων διαφθοράς θεωρήθηκε μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από τότε που η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007. Αν είχε επιβληθεί, θα αποποινικοποιούσε αδικήματα όπως την κατάχρηση εξουσίας που θα αφορούν ποσά μικρότερα των 48.000 δολαρίων. Αν το διάταγμα είχε ισχύσει, δεκάδες πολιτικοί από όλα τα κόμματα θα είχαν ωφεληθεί. 

Από το μεσημέρι του Σαββάτου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στο Βουκουρέστι για μια πορεία προς το κοινοβούλιο. Οι διαδηλώσεις συγκέντρωναν καθημερινά περίπου 200.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη Ρουμανία, μια χώρα με πληθυσμό 20 εκατομμύρια κατοίκους, συνηθισμένη στις πολιτικές ταραχές έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από 27 χρόνια.