Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 -

Η Ρωσική Ομοσπονδία υπέβαλε στον ΟΗΕ την αίτηση για τη διεύρυνση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική



ΟΗΕ. Η Ρωσία υπέβαλε στον ΟΗΕ την αναθεωρημένη αίτηση για τη διεύρυνση των συνόρων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική λόγω της προσάρτησης της οροσειράς Λομονόσοφ και άλλων τεμαχίων του βυθού στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Η περίληψη της αίτηση δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής για τα σύνορα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

"Η μερικώς αναθεωρημένη αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον καθορισμό των εξωτερικών ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό προκύπτει από την επιστημονική αντίληψη, ότι τα συστατικά μέρη του Συνόλου των κεντρικών υποθαλάσσιων υψωμάτων στην Αρκτική, δηλαδή η οροσειρά Λομονόσοφ, το ύψωμα Μεντελέγιεφ – Άλφα και το ύψωμα της Τσουκότκα, καθώς και η λεκάνη Ποντβόντνικοφ και η λεκάνη της Τσουκότκα που τις χωρίζουν, έχουν ηπειρωτική φύση προέλευσης και σύμφωνα με το εδάφιο 6 του άρθρου 76 της Συνθήκης του ΟΗΕ σε θέματα του ναυτικού δικαίου, κατηγοριοποιούνται ως υποθαλάσσια υψώματα που είναι φυσικά στοιχεία των ορίων της ηπείρου στα οποία δεν εφαρμόζεται ο εξ αποστάσεως περιορισμός σε 350 ναυτικά μίλια από τα αρχικά όρια ", λέγεται στο έγγραφο.

Η Συνθήκη για το ναυτικό δίκαιο επιτρέπει να διευρύνει την οικονομική περιοχή κρατών υπό τον όρο ότι ο βυθός της θάλασσας έξω από τα όριά του είναι φυσική προέκταση της ηπείρου. Εκτός από τη Ρωσία, για το έδαφος στο βυθό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού έχουν απαιτήσεις η Δανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον των κρατών προς τις βόρειες θάλασσες αιτιολογείται με το γεγονός ότι κάτω στο βυθό, κατά τη γνώμη των γεωλόγων, μπορεί να βρίσκονται σχεδόν 30% αποθέματα του φυσικού αερίου και 15% πετρελαίου που δεν έχουν εξερευνηθεί.

Η Ρωσία ήδη έχει προσπαθήσει να υπερασπίσει το δικαίωμά της για το σύμπλεγμα στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανί το οποίο θα περιλαμβάνει την υποθαλάσσια σειρά Λομονόσοφ το 2001. Τρία χρόνια μετά, η αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία επίσης αφορούσε στο τεμάχιο στη θάλασσα Οχότσκι, απορρίφθηκε από την επιτροπή του ΟΗΕ. Έπειτα λήφθηκε η απόφαση να απαιτηθεί η προσάρτηση αυτών των εδαφών μεμονωμένα. Το Μάρτιο του 2014 οι απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το τεμάχιο στη θάλασσα Οχότσκι με το εμβαδόν 52 χιλιάδες τ.μ. ικανοποιήθηκαν.

Το 2005-2014 οι Ρώσοι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα ευρύ σύνολο γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό για να στηρίξουν την αναθεωρημένη αίτηση με νέες αποδείξεις, έχοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής που έγιναν το 2002.

Ως αποτέλεσμα των ερευνών που έγιναν, λέγεται στην έκθεση των Ρώσων επιστημόνων, νέα στοιχεία "δεν επιβεβαιώνουν την άποψη που αναπτύχτηκε στις πρώτες συστάσεις της Επιτροπής το 2002, ότι το ύψωμα Μεντελέγιεφ – Άλφα διαμορφώθηκε ως ένα μεγάλο πλατό ηφαιστειακής προέλευσης στον ωκεανό και βασίζεται στον φλοιό του ωκεανού στη λεκάνη του Καναδά μετά την ανακάλυψή του ως αποτέλεσμα της διέλευσης από το "ζεστό σημείο " του μάγματος. "τα στοιχεία της υπόθεσης βασίστηκαν σε γεωλογικά στοιχεία και πληροφορίες για την γειτονική στεριά λόγω της έλλειψης ή απουσία αναγκαίων γεωλογικών και γεωφυσικών υλικών για το μέρος του βυθού της λεκάνης της Αρκτικής εκείνο το διάστημα ", λέγεται στο έγγραφο. Στην έκθεση επισυνάπτεται το γεωλογικό μοντέλο της ανάπτυξης της λεκάνης της Αρκτικής με νέα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν να λέμε ότι αυτά τα τεμάχια του βυθού είναι φυσική προέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ρωσική πλευρά τονίζει ότι "ένα μεγάλο σύμπλεγμα γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από ερευνητές της Δανίας, του Καναδά και της Αμερικής ". "Όμως τα περισσότερα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι περιορισμένα για τη χρήση και προς το παρόν δεν είναι πλήρως διαθέσιμα ", λέγεται στο κείμενο της αίτησης. Επίσης αναφέρεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε διαβουλεύσεις με τη Δανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Ταυτόχρονα η αίτηση που υποβλήθηκε από τη Δανία, αφορά την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα προς τα βόρεια από τη Γροιλανδία και "καλύπτει υπερβολικά τις περιοχές ", που αναφέρονται στη ρωσική αίτηση, σημειώνεται στο έγγραφο.

Επίσης αναφέρεται ότι "η πλήρης αλλαγή συνόρων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας " με τη Δανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη Συνθήκη του ναυτικού δικαίου "εφόσον η Επιτροπή εκδώσει συστάσεις σχετικά με την αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ".

Στο συνοδευτικό σημείωμα του εγγράφου στην ιστοσελίδα της Επιτροπής αναφέρεται ότι η εξέτασή της "θα συμπεριληφθεί στην προκαταρκτική ατζέντα της ημέρας της επόμενης (39ης) συνεδρίασης " η οποία θα γίνει στο γραφείο του ΟΗΕ από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου. "Μετά την εξέταση της αίτησης η Επιτροπή να κάνει τις συστάσεις της ", αναφέρεται στην ιστοσελίδα.