Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Η Ουκρανία επιτέθηκε σε ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής drones και διυλιστήριο πετρελαίου στη ΡωσίαΗ Ουκρανία νωρίτερα σήμερα Τρίτη, επιτέθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εργοστάσιο drones Shahed, και σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Ρωσία.

 

«Το Κίεβο πραγματοποίησε την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ταταρστάν», σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Μια εγκατάσταση κατασκευής drone βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος βομβαρδίστηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

 

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις παραγωγής στη Yelabuga και στο Nizhnekamsk στη ρωσική δημοκρατία Ταταρστάν, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Rustam Minnikhanov.

«Στην Yelabuga, δυστυχώς, υπάρχουν θύματα ως αποτέλεσμα της καταστροφής των εγκαταστάσεων. Τους παρέχεται όλη η απαραίτητη ιατρική βοήθεια», είπε ο Minnikhanov, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Στόχος εργοστάσιο παραγωγής Ρωσικών drones και διυλιστήριο πετρελαίου

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών HUR του Κιέβου, ανέφεραν ότι η Ουκρανία επιτέθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής drone τύπου Shahed στην “Yelabuga”.

Οι υπάλληλοι της HUR, οι οποίοι έλαβαν ανωνυμία καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, είπαν ότι «δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να αρνηθούν ότι τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε εργοστάσιο παραγωγής drone και διυλιστήριο πετρελαίου βαθιά στη ρωσική επικράτεια».

Τον Ιούλιο του 2023 το AP ανέφερε ότι το Ιράν βοηθούσε τη Ρωσία να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Yelabuga, επικαλούμενο στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

 

Η Ρωσία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed που ονομάζονται «Geran» εγχώριας παραγωγής για να επιτίθεται σχεδόν καθημερινά στην ουκρανική ενεργειακή και πολιτική υποδομή.

Ενώ ο Minnikhanov είπε ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, η τεχνολογική διαδικασία των επιχειρήσεων δεν διαταράχθηκε και μόνο έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ρωσικά μέσα ενημέρωσης και κανάλια Telegram ανέφεραν ότι ένα drone χτύπησε το συγκρότημα διυλιστηρίων Taneko στο Nizhnekamsk, δημοσιεύοντας φωτογραφίες της έκρηξης σε μια από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Δύο άλλα drones επιτέθηκαν σε βιομηχανικό πάρκο στην Yelabuga όπου οι ρωσικές αρχές προβαίνουν στην παραγωγή drones, σύμφωνα με έρευνα της Idel.Realiii, της υπηρεσίας Tatar-Bashkir του Radio Free Europe/Radio Liberty.

Η υπηρεσία Τύπου της Alabuga είπε ότι τα drones έπληξαν κοιτώνες, παρουσιάζοντάς το σαν να χτύπησε η Ουκρανία αστική υποδομή, όχι τις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου αμυντικού και μηχανολογικού βιομηχανικού πάρκου που φιλοξενεί περισσότερες από 20 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου drones.

Φέτος, η Ουκρανία αύξησε την παραγωγή drones που μπορούν να πετάξουν σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov στο γερμανικό πρακτορείο Welt.