Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Κομισιόν καλεί σε διάλογο Μαδρίτη-Καταλονία



Ο Φρανς Τίμερμανς έκανε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές, για την εκτόνωση της κρίσης μετά το δημοψήφισμα.

Παράλληλα όμως, σχολίασε ότι η Μαδρίτη είχε το δικαίωμα να τηρήσει την έννομη τάξη. «Είναι ώρα για διάλογο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε έκτακτη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου για την κρίση στην Ισπανία.

Ο Τίμερμανς τήρησε την προσεκτική ρητορική της Κομισιόν για το θέμα. «Θα είμαι ξεκάθαρος: η βία ποτέ δεν αποτελεί λύση στην πολιτική. Δεν είναι ποτέ η απάντηση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ή εργαλείο. Η Ευρώπη το ξέρει αυτό καλα», είπε αρχικά, αναφερόμενος στις σκηνές βίας έξω από τα εκλογικά κέντρα την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία. Πρόσθεσε όμως: «Είναι καθήκον της κάθε κυβέρνησης η τήρηση της έννομης τάξης και αυτό μερικές φορές απαιτεί αναλογική χρήση βίας».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι σε επαφή με τον Μαριάνο Ραχόι, τόνισε όμως ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα. «Μπορείς να δουλέψεις για να αλλάξεις τον νόμο, αλλά δεν μπορείς να τον αγνοήσεις», υπογράμμισε.