Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό πυρκαγιών και κόστη κατάσβεσης



Το υψηλό κόστος για την κατάσβεση των φετινών πυρκαγιών στα δάση της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, αποτελεί άλλη μία σοβαρή προειδοποίηση για τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Τα έξοδα που συνδέονται με τις πυρκαγιές ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 182 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2006 και 2016, αλλά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους δαπανήθηκαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμησή τους, ενώ το κόστος των εργασιών ανοικοδόμησης και των άλλων ζημιών παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ασφαλίσεων του Καναδά, της εθνικής ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών, μόνο οι δύο μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές της περιοχής προκάλεσαν πάνω από 127 εκατομμύρια δολάρια σε ασφαλιστικές ζημίες.

Ενώ οι παράγοντες διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη χρήση της γης, της σύνθεσης της βλάστησης και της φυσικής μεταβλητότητα του κλίματος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από την ανησυχητική τάση.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, το κόστος της διαχείρισης πυρκαγιών στον Καναδά θα μπορούσε να φτάσει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα, σημειώνοντας αύξηση 119% σε σύγκριση με το διάστημα μεταξύ 1980 και 2009. Το πρόβλημα όπως είναι λογικό δεν περιορίζεται μόνο στον Καναδά.

«Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι θερμότερες θερμοκρασίες, οι περίοδοι ξηρασίας και υγρασίας, και η συσσώρευση καυσίμων είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιμήκυνση των εποχών πυρκαγιών, στην αύξηση του αριθμού μεγάλων πυρκαγιών και σε πιο σοβαρές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές», δήλωσε ο Πωλ Στέμπλαϊν, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικής Έρευνας, προειδοποιώντας ότι αυτές οι συνθήκες είναι πιθανό να χειροτερέψουν στο μέλλον.

Εξάλλου, μετά από μια πενταετή περίοδο ξηρασίας, η Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει υποστεί από πάνω από 50.000 πυρκαγιές, σε μία έκταση 8,9 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Σύμφωνα με το Τμήμα Ασφάλισης της Καλιφόρνια, από τον Οκτώβριο του 2017, οι ασφαλισμένες ζημίες ανήλθαν σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 43 άτομα έχασαν τη ζωή τους.