Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η «κίτρινη επανάσταση» στη Γαλλία πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ



Εφημερίδα «Die Welt»

«Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί στο Παρίσι», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σε δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο: «Εξέγερση στο Παρίσι».
Η εφημερίδα αναφέρεται στα σοβαρά επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες επισημαίνοντας ότι η οργή των «Κίτρινων Γιλέκων» όσο πάει και φουντώνει.

Γερμανική εφημερίδα Bild:Τανκς για την δημόσια ασφάλεια

Τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πολιτών σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild» υποστηρίζοντας ότι, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας τα τεθωρακισμένα προστατεύουν τους Γάλλους.
«Για την επιβολή της τάξης, η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα ενώ πολλά καταστήματα και τουριστικά αξιοθέατα έβαλαν «λουκέτο» για λόγους ασφαλείας», προσθέτει.

Κινεζική εφημερίδα «Global Τimes»

«Είναι η μεγαλύτερη εξέγερση στη Γαλλία από τον Μάη του' 68, σε μια χώρα που θεωρείται «το κέντρο της επανάστασης στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Χιου Χιτζίν, δημοσιογράφος της κινεζικής εφημερίδας «Global Times».
Για τον Κινέζο σχολιαστή, «υπάρχουν διδάγματα από αυτή τη λαϊκή εξέγερση: αρκετά για να ενθαρρυνθεί η Κίνα και να εξασφαλίσει τη δική της οικονομική και πολιτική σταθερότητα».

Γαλλική εφημερίδα «Liberation»

«Κίτρινος Συναγερμός: Θα καεί το Παρίσι? διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Liberation επισημαίνοντας ότι οι φόβοι των γαλλικών αρχών επιβεβαιώνονται για σοβαρά επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα.

Γαλλική εφημερίδα «Le Μοnde»

«Πάνω από 31 χιλιάδες οι διαδηλωτές και πάνω από 700 οι προσαγωγές»», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» περιγράφοντας τη λαική συμμετοχή και τα επεισόδια στην «Τέταρτη Πράξη»- την τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση των «Kίτρινων Γιλέκων».

Αμερικανικό δίκτυο CNN

«Οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων έγιναν βίαιες στο Παρίσι», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN απεικονίζοντας στο επίμαχο άρθρο έναν νεαρό διαδηλωτή καθισμένο στα γόνατα να περιστοιχίζεται από Γάλλους αστυνομικούς.
Οι γαλλικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων στη διάρκεια συμπλοκών με τα «Κίτρινα Γιλέκα»,προσθέτει το δίκτυο.