Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Η Χιλή απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες στις παράκτιες περιοχέςΗ πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο την Τετάρτη για την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών σε περισσότερες από 100 παράκτιες περιοχές της χώρας, προκειμένου να σταματήσει η συσσώρευση πλαστικού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, η κίνηση έχει στόχο να «προστατεύσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας». Η Χιλή διαθέτει ακτογραμμή μήκους 6.435 χιλιομέτρων.

«Τα ψάρια μας πεθαίνουν από την κατανάλωση πλαστικών. Πρόκειται για ένα καθήκον που απαιτεί τη συνεργασία όλων», δήλωσε η Μπατσελέτ σε ομιλία της στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πιτσιλέμου, 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Εκτός από την απαγόρευση της χρήσης πλαστικών σακουλών σε 102 παραθαλάσσια χωριά και πόλεις, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης σε μη παράκτιες περιοχές να συμμετάσχουν στο σχέδιο ώστε να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τη χρήση τους.

Σύμφωνα με τη WWF Χιλής, η κίνηση σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη Χιλή και δίνει την ευκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα να πει αντίο στις πλαστικές σακούλες. «Ελπίζουμε ότι η Βουλή θα υποστηρίξει ομόφωνα αυτή την πρωτοβουλία για το καλό της χώρας», δήλωσε ο Ρικάρντο Μποσάρντ, επικεφαλής της WWF Χιλής.

Σύμφωνα με μελέτη του 2015, εκτιμάται ότι οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως. Οι πλαστικές συσκευασίες ενέχουν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, επηρεάζοντας εκατομμύρια θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα.