Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Γαλλία ξεκινά διπλωματικό μαραθώνιο και βομβαρδισμούς κατά των Τζιχαντιστών



Το κλίμα φόβου για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα εδραιώνεται πλέον στην Ευρώπη ενώ η Γαλλία εντατικοποιεί από αύριο τους βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών και ο Ολάντ ξεκινά διπλωματικό μαραθώνιο με Βρετανία, Αμερική, Γερμανία και Ρωσία

Τη στιγμή που το Βέλγιο βρίσκεται σε αναζήτηση δύο επικίνδυνων υπόπτων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, η Γαλλία προσπαθεί να διαμορφώσει την επόμενη μέρα, σε πολιτικό, στρατιωτικό και κοινωνικό επίπεδο, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα δύο εβδομάδες πριν τις περιφερειακές εκλογές. Η επίσημη προεκλογική καμπάνια ξεκινάει αύριο σε μια χώρα τραυματισμένη και σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, όπου η αναζήτηση απάντησης στις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει ποτέ δεχθεί υπερτερεί κάθε άλλου γεγονότος.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στο Mέγαρο των Ηλυσίων τον βρετανό πρωθυπουργό, την Τρίτη θα συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον Αμερικανό ομόλογό του, την Τετάρτη θα συνομιλήσει στο Παρίσι με την καγκελάριο Μέρκελ και την Πέμπτη στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του. Στην περιοδεία αυτή ο Ολάντ θα συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν «με στόχο τον συντονισμό όλων, για την εξάρθρωση του Ισλαμικού Κράτους», όπως δήλωσε σε πρωινή συνέντευξη. «Πρόκειται για μια παγκόσμια απάντηση σε μια ολοκληρωτική απειλή» πρόσθεσε. «Έχουμε απέναντί μας ένα δικέφαλο υβριδικό εχθρ,ό γι αυτό και οι πόλεμοι είναι δύο: από τη μια στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους, και από την άλλη κατά του σκοτεινού πολέμου των στρατολογημένων τρομοκρατών».

Η Γαλλία επομένως σκοπεύει να τριπλασιάσει τις αεροπορικές επιδρομές, χάρις στην υποστήριξη του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» που έφθασε σήμερα στα συριακά ύδατα. Συνοδεύεται από δύο φρεγάτες, μια βρετανική και μια βελγική, καθώς και από ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Το «Σαρλ Ντε Γκολ» μεταφέρει 32 βομβαρδιστικά εκ των οποίων 18 Ραφάλ.

«Το προσωπικό του που υπερβαίνει τα 2.500 άτομα είναι πανέτοιμο και οι βομβαρδισμοί θα ξεκινήσουν από αύριο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. Στόχοι είναι τα στρατηγεία και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του IS, θα κτυπήσουν στη Ράκα αλλά και τη Μοσούλη στο Ιράκ. Ο Λε Ντριάν, που ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές δηλώνοντας ότι θα παραμείνει στο υπουργείο όσο χρειάζεται, αναγνώρισε ότι υπάρχει συνεχής συντονισμός με τους Αμερικανούς όχι όμως με τους Ρώσους, και αυτός είναι ο στόχος της επίσκεψης στη Μόσχα. Εκτιμά ότι «υπάρχει αλλαγή στα αρχικά σχέδια των Ρώσων για τη Συρία μετά τη διαπίστωση εξασθένησης του Συριακού στρατού». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γάλλος υπουργός σχετικοποίησε τον κίνδυνο για πιθανή χημική και βακτηριολογική επίθεση λέγοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέσα.

Στο πεδίο των ερευνών τώρα αίνιγμα για τη γαλλική αντιτρομοκρατική παραμένει η ταυτότητα του τρίτου νεκρού που αυτοανατινάχθηκε προχθές κατά την έφοδο των ειδικών μονάδων σε διαμέρισμα στο Saint Denis. Αν και οι ειδικοί ανέλυσαν το γενετικό του αποτύπωμα, δεν μπόρεσαν να το ταυτοποιήσουν στην τράπεζα δεδομένων.