Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η Γαλλία ανακτά τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής της



Δραστικά μέτρα, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο στη μεταναστευτική πολιτική, λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να πάρει πίσω τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που κινούνται προς την ηγετιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής μας πολιτικής», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους σήμερα παρουσιάζοντας τα νέα μέτραγια τη μετανάστευση. «Αυτό σημαίνει ότι όταν λέμε “ναι” σημαίνει πραγματικά “ναι” και όταν λέμε “όχι” σημαίνει πραγματικά “όχι”», πρόσθεσε.

Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα παραμένει ανοιχτή στους νόμιμους μετανάστες, περιλαμβανομένων των φοιτητών και μελών οικογενειών μεταναστών. Τα σκληρά μέτρα αφορούν κυρίως όσους παραμένουν στη χώρα μετά τη λήξη της βίζας ή μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση Μακρόν είναι η επιβολή ποσοστώσεων για τους μετανάστες που πηγαίνουν στη Γαλλία για να εργαστούν, αλλά και στέρηση μη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης στους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ έως το τέλος του έτους θα έχουν μεταφερθεί από το βόρειο Παρίσι οι καταυλισμοί με τους 1.500 – 3.000 μετανάστες.

Με το βλέμμα στις εκλογές του 2022, ο Εμανουέλ Μακρόν κινείται πολύ προσεκτικά στο μεταναστευτικό, προσπαθώντας μεν να κερδίσει τους δυσαρεστημένους του δεξιού χώρου, χωρίς όμως να απομακρύνει τους φιλελεύθερους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του, σχολιάζουν οι «Financial Times».

«Πιστεύω ότι βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του καθησυχασμού των πολιτών και της αντίστασης στον λαϊκισμό», τόνισε ο Φιλίπ σημειώνοντας ότι στόχος των νέων μέτρων είναι μία «Γαλλία ανοιχτή, αλλά όχι αφελής».