Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 -

Η αστροναύτης της NASA Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το γυναικείο παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας διαστημικής πτήσηςΗ αστροναύτης Κριστίνα Κοχ της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής μιας γυναίκας στο διάστημα. Η NASA ανακοίνωσε ότι η Κοχ θα παρατείνει την παραμονή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έως τον Φεβρουάριο του 2020, πράγμα που θα της επιτρέψει να καταρρίψει το ρεκόρ των 288 ημερών της Πέγκι Γουίτσον, η οποία το κατέχει από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η Κοχ είχε εκτοξευθεί για τον ISS με ένα ρωσικό «Σογιούζ» στις 14 Μαρτίου με προοπτική να μείνει έξι μήνες, αλλά τώρα προγραμματίζεται να επιστρέψει στη Γη στις 6 Φεβρουαρίου 2020, συνεπώς θα παραμείνει στο διάστημα 328 μέρες.

Έτσι θα αγγίξει και το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα για αστροναύτη της NASA, που από το 2016 κατέχει ο Σκοτ Κέλι με 340 μέρες.

«Νιώθω θαυμάσια! Ήξερα ότι αυτό ήταν εδώ και καιρό μια πιθανότητα, και τώρα το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε καταχαρούμενη η Κοχ, όταν έμαθε ότι η NASA αποφάσισε να την κρατήσει περισσότερο χρόνο στον ISS. Μάλιστα η Κοχ θα έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου έναν ασυνήθιστο «πρωτάρη», τον Χάζα Αλ Μανσουρί, τον πρώτο αστροναύτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής παραμονής γυναίκας στο διάστημα (σε παραπάνω από μία διαστημικές πτήσεις) κατέχει επίσης η Πέγκι Γουίτσον της NASA με 665 μέρες. Το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα σε μία διαστημική πτήση –άνδρα ή γυναίκας– κατέχει ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ, ο οποίος πέρασε 438 μέρες συνεχόμενες στον –εκτός λειτουργίας πλέον– ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Μαρτίου 1995. Ένας άλλος Ρώσος κοσμοναύτης, ο Γκενάντι Παντάλκα, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα με 878 μέρες στη διάρκεια πέντε διαστημικών αποστολών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ