Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

"Χαστούκι" για την Μέρκελ: Ανατροπές και εκπλήξεις στις εκλογές του Βερολίνου



Το δεύτερο εκλογικό του πλήγμα σε διάστημα δύο εβδομάδων υπέστη το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της (CDU) να καταγράφει τα χαμηλώτερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση, πτώση που αποδίδεται στην ανησυχία για τη μεταναστευτική πολιτική της.

Το εκλογικό τούτο πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μακλεμβούργου- Πομερανίας. Οι απανωτές τούτες αποτυχίες έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ, όμως το κόμμα της έχει λιγοστές εναλλακτικές λύσεις για ηγέτη, συνεπώς η υποψηφιότητά της θεωρείται πάλι δεδομένη.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το SPD (21,6%), σύμφωνα με τα (προσωρινά) τελικά αποτελέσματα των χθεσινών τοπικών εκλογών για τη Γερουσία του Βερολίνου. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το CDU με βαριές απώλειες, ενώ στην τρίτη η Αριστερά, μπροστά από τους Πράσινους. Η συμμετοχή έφτασε το 66,9%

Ποσοστά που έλαβαν οι πολιτικοί σχηματισμοί : (σε σχέση με τις εκλογές του 2011):

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) : 21,6% ( -6,7%), Eδρες 38

Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%) , Eδρες 31

Aριστερά (Die Linke): 15,6% ( +3,9% ), Eδρες 27

Πράσινοι (Gruenen): 15,2% ( -2,4%), Eδρες 27

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), Eδρες 25

Φιλελεύθερο κόμμα (FDP): 6,7% +4,9%, Eδρες 12

Πειρατές (Piraten): 1,7% ( -7,2%) , Eδρες -

Δεδομένου ότι Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες, η πλέον πιθανή δυνατότητα παραμένει ο συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι).