Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χάος στο Βέλγιο από υποστηρικτές του Ερντογάν



Σε πεδίο μάχης μεταξύ Κούρδων και Τούρκων μεταναστών μετατράπηκαν κουρδικά καταστήματα στην Αμβέρσα του Βελγίου από συγκρούσεις εκατοντάδων Τούρκων εθνικιστών και ισλαμιστών.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, οι ομάδες καθοδηγούνταν από την κομματική ηγεσία του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και υπαλλήλους του τοπικού τουρκικού προξενείου.

Από τα εκτεταμένα επεισόδια πολλά καταστήματα κουρδικής ιδιοκτησίας έπαθαν ζημιές και η βελγική Αστυνομία αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη.

Ο τουρκικός όχλος άρχισε να επιτίθεται στους Κούρδους όταν κατέφθασε στην πόλη το λεωφορείο που περιοδεύει στην Ευρώπη στα πλαίσια της εκστρατείας «Ελευθερία για τον ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν».

Οι Κούρδοι καταστηματάρχες στη συνοικία Μπρεντροντεστράτ δέχθηκαν επιθέσεις τουρκικών συμμοριών επί τρεις ημέρες. Πολλών οι ζωές κινδύνεψαν και αρκετά καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στις επιθέσεις συμμετείχαν Τούρκοι που έφτασαν στην Αμβέρσα από πολλές πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Οργανώσεις όπως η «Οθωμανική Καρδιά» και οι «Γκρίζοι Λύκοι» πρωτοστάτησαν στις επιδρομές.

Τις επιθέσεις συντόνισαν, όπως καταγγέλλουν οι Κούρδοι, το τουρκικό προξενείο στην Αμβέρσα και η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD), τουρκική ομογενειακή οργάνωση που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Άγκυρας.

Κούρδοι νεολαίοι συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης για να προστατέψουν τις περιουσίες των συμπατριωτών τους και συγκρούστηκαν με τους Τούρκους στους δρόμους της Αμβέρσας. Υπήρξαν τραυματισμοί και η βελγική Αστυνομία προχώρησε σε κάποιες προσαγωγές.

Η βελγική Αστυνομία ενημέρωσε τους Κούρδους καταστηματάρχες ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και τους προέτρεψε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις μεταλλικά ραβδιά, μαχαίρια, τσεκούρια και έριξαν εύφλεκτα υλικά. Επιτιθέμενοι στους Κούρδους ούρλιαζαν «Αλλαχού Άκμπαρ» και «Κάτω το PKK».

Οι επιθέσεις αυτές σε Κούρδους καταστηματάρχες στο Βέλγιο θυμίζουν το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης στα Σεπτεμβριανά του 1055.