Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χάος στη Ζιμπάμπουε: Στρατός στο δρόμο - Συνελήφθη ο υπουργός Οικονομικών



Στο χάος φαίνεται ότι βυθίζεται η Ζιμπάμπουε καθώς στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
 

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο. 
Νωρίτερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο. 

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα—με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».

Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.