Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

H Μέρκελ θα είναι καγκελάριος έως το 2021



Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα στον γερμανικό Τύπο, η Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πως δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία της Γερμανίας έως το 2021. 

«Είναι καιρός να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν γεννήθηκα καγκελάριος. Ως εκ τούτου, δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο του Δεκεμβρίου. Επιπλέον, δεν επιδιώκω νέο πολιτικό αξίωμα», πρόσθεσε.

 

«Η εικόνα της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη», επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτό έχει βαθύτερες αιτίες από το θέμα της επικοινωνία».

Oι «γυμνοί» αριθμοί του αποτελέσματος των εκλογών είναι εξαιρετικά απογοητευτικοί και πικροί, επισημαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

 

«Το CDU δεν μπόρεσε να πείσει επαρκώς τους πολίτες», προσθέτει η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση.

«Το καλοκαίρι αποφάσισα να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU», τόνισε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ήθελα να ανακοινώσω την απόφασή μου αυτή στο προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τελικά όμως προτίμησα να κάνω την ανακοίνωση τώρα». 

Η Άνγκελα Μέρκελ το 2000, στις 24 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε την προεδρία τουΧριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2005 κέρδισε με μικρή πλειοψηφία (CDU/CSU 35,2% – SPD 34,2%) τον σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ και δημιουργήθηκε ο μεγάλος συνασπισμός με την Μέρκελ στην Καγκελαρία και τους Σοσιαλδημοκράτες να παίρνουν τα 8 από τα 16 υπουργεία της κυβέρνησης.

 

merkel-cdu02
Tα ονόματα που ακούγονται για να διαδεχτούν τη Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών

Εκτός από την υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μερτς για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα και το όνομα της γενικής γραμματέας του κόμματος του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», η Κάρενμπαουερ θα βάλει υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Βερολίνο.. 

Και ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δηλωμένος ομοφυλόφιλος, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος του CDU τον Δεκέμβριο, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η πρώτη αντίδραση από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας 

Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχολιάζει τις πληροφορίες περί αποχώρησης της.  «Είναι κρίμα που παραιτείται η Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος... Λέω ρητά, είναι κρίμα».