Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

H Αirbus απειλεί να εγκαταλείψει τη Βρετανία



Η Airbus διεμήνυσε ότι θα εγκαταλείψει τη Βρετανία, εάν η χώρα εξέλθει από την ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και την τελωνειακή ένωση χωρίς συμφωνία μετάβασης. Ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός κολοσσός έσπευσε δε να επισημάνει ότι η προειδοποίησή του δεν ήταν μέρος ενός «project φόβου», αλλά προϊόν της πραγματικότητας. 

Η Airbus απασχολεί περί τους 14.000 υπαλλήλους σε 25 διαφορετικά εργοστάσια στη Βρετανία, ενώ τροφοδοτεί με την παρουσία της και άλλες επιχειρήσεις. Ενδεχόμενη αποχώρησή της από τη χώρα θα σηματοδοτούσε ισχυρό πλήγμα στη μετά-Brexit εποχή. Η εταιρεία σημείωσε δε πως ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν τα υφιστάμενα σχέδια για μεταβατική περίοδο, που θα λήγει τον Δεκέμβριο του 2020, ο χρόνος δεν επαρκεί για να αποφευχθούν οι αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. 

Η εξέλιξη έρχεται στον απόηχο της προειδοποίησης της περασμένης εβδομάδας από την εργοδοτική ένωση CBI ότι ολόκληροι τομείς της βρετανικής βιομηχανίας απειλούνται με εξαφάνιση, εάν η Βρετανία δεν παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραμονής στην τελωνειακή ένωση, ξεκαθαρίζοντας ότι Brexit σημαίνει Brexit, αλλά ευελπιστεί σε μία συμφωνία ομαλής μετάβασης για τις επιχειρήσεις και κυρίως σε μία εμπορική συμφωνία, που θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τους δασμούς.