Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γιούνκερ: Το παράδειγμα της Βρετανίας θα αποθαρρύνει άλλα κράτη-μέλη να φύγουν από την ΕΕ



Ως έμμεση απειλή για τιμωρία εκλαμβάνουν πολλά βρετανικά ΜΜΕ τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, και οι οποίες δημοσιεύτηκαν εχθές, Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία γιατί με το Brexit θα διαπιστώσουν ότι αυτή δεν είναι μια καλή επιλογή.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν και άλλες χώρες-μέλη μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, ο Γιούνκερ απάντησε: "Όχι. Το παράδειγμα της Βρετανίας θα κάνει τους πάντες να αντιληφθούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να φύγουν".

"Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα αγαπήσουν ξανά η μία την άλλη και θα ανανεώσουν τους όρκους τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση", συνέχισε.
Στη σύνοδο της Ρώμης, την ερχόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 χωρών, πλην Βρετανίας σκοπεύουν να διακηρύξουν ότι "η Ευρώπη είναι το κοινό τους μέλλον".
Ο Γιούνκερ είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνηθίσει το γεγονός ότι θα αντιμετωπίζεται σαν να μην είναι μέλος της ΕΕ. "Η μισοσυμμετοχή και η επιλεκτική εφαρμογή (σ.σ. των κανόνων) δεν είναι εφικτές. Στην Ευρώπη είτε τρως αυτό που σερβίρεται στο τραπέζι είτε δεν κάθεσαι στο τραπέζι", πρόσθεσε.
Ο Γιούνκερ σημείωσε επίσης ότι στο μέλλον θα ενταχθούν στην ΕΕ και άλλες χώρες, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει μέχρι να λήξει η θητεία του, το 2019, επειδή καμία από τις υποψήφιες δεν πληροί ακόμη τους όρους.