Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γιλντιρίμ: Δεν διαπραγματευόμαστε τις εγγυήσεις στο Κυπριακό



Κατηγορηματικός ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι για την Άγκυρα εκτός συζήτησης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα για την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές στη Γενεύη, είπε «οι δύο πλευρές ζυγίζουν η μία την άλλη».

Επεσήμανε επίσης ότι η θέση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη. «Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας του '60 και του '70, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από τη Τουρκία, είναι εκτός συζήτησης. Μιλάμε για ενιαία Κύπρο και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και μια δίκαιη διοίκηση και τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθερίων. Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η Τουρκία από πλευράς της Κύπρου πρέπει να έχει μεταχείριση σαν να είναι μέλος της Ε.Ε.», συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Άιντε: Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις στο Μον Πελεράν

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων για το Κυπριακό, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σε δήλωσή του, ο κ. Άιντε σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας ολοκλήρωσε με επιτυχία την εντολή που τής ανατέθηκε από τη Διάσκεψη της Γενεύης, την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή την καταγραφή συγκεκριμένων ερωτήσεων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των εργαλείων που χρειάζονται για να απαντηθούν.

Οι συναντήσεις, κατά τον κ. Άιντε, πραγματοποιήθηκαν σε θετικό πνεύμα, ενώ οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες για όσα συζητήθηκαν.