Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022 -

Γερμανία: Περισσότερα εγκλήματα στην τρίτη ηλικίαΈνας 75χρονος κάθεται στο εδώλιο του Πταισματοδικείου στο Αμβούργο, ωστόσο δεν γνωρίζει για ποιο λόγο.

Ο ίδιος κατηγορείται ότι κατηύθυνε ένα σκάφος στον ποταμό Έλβα στην κολώνα μιας γέφυρας που είναι τμήμα αυτοκινητοδρόμου, προκαλώντας έτσι ζημιά εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, δεν θυμάται πια τι ακριβώς συνέβη έναν χρόνο νωρίτερα.

Όταν ο δικαστής τον ρωτάει πόσων ετών είναι αδυνατεί να απαντήσει, για να εξομολογηθεί τελικά ότι «δεν ξέρω τι χρονιά έχουμε». Ο 75χρονος δεν ξέρει πλέον πότε παντρεύτηκε και δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε τα ονόματα των εγγονών του. Τελικά ο δικαστής αποφασίζει να διακόψει τη δίκη. Κατόπιν ένας εμπειρογνώμονας του αναγνώρισε το ακαταλόγιστο.

Η δίκη που αυτή, που ξεκίνησε στο τέλος του 2015, είναι όντως ασυνήθιστη περίπτωση, ωστόσο η γερμανική δικαιοσύνη έρχεται ολοένα πιο συχνά αντιμέτωπη με γηραιούς ανθρώπους που έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη, λέει ο ποινικολόγος Μίχαελ Κουμπισιέλ από την Κολωνία.

Όπως εξηγεί, αυτό είναι συνέπεια της δημογραφικής εξέλιξης. Αυξάνεται ο αριθμός των γηραιότερων ατόμων που είναι ταυτόχρονα και σε θέση να διαπράξουν παραβατικές πράξεις. Αν και μόλις το 7% των ατόμων που γίνονται στόχων αστυνομικών ερευνών για αξιόποινες πράξεις είναι 6ο ετών και άνω, το ποσοστό των γηραιότερων ατόμων επί του συνόλου του πληθυσμού αυξάνεται και μαζί με αυτό αυξάνεται και ο απόλυτος αριθμός των παραβατών προχωρημένης ηλικίας.