Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Γάζα: Οι ΗΠΑ προτείνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση Συνοριακής Βοήθειας για τον έλεγχο διέλευσης στη Ράφα



Ο ιστότοπος Sky News Arabia ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με έναν οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσει στο άνοιγμα και τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στη Γάζα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα Politico, επικαλούμενη υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο που αναμιγνύεται με το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνοριακής Βοήθειας, ως ουδέτερο τρίτο μέρος για τον έλεγχο της διέλευσης.

Οι πηγές ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, για να επιτευχθεί συμφωνία που θα καθιστούσε τον ευρωπαϊκό οργανισμό υπεύθυνο για το πέρασμα της Ράφα ώστε να βελτιώσει σημαντικά τη ροή βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πέρασμα της Ράφα έχει κλείσει από τότε που το Ισραήλ εισήλθε στην πόλη στις 7 Μαΐου.

Οι συζητήσεις γίνονται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα.

Πριν εισέλθει το Ισραήλ στη Ράφα, το Κάιρο προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι οι βίαιες μάχες στα σύνορά του απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να βοηθήσουν να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, αλλά η διάβαση Kerem Shalom είναι γεμάτη με φορτηγά από ιδιωτικούς εργολάβους και ομάδες βοήθειας που συνδέονται με τον ΟΗΕ, και οι αποστολές κινούνται αργά.

Η μείωση των παραδόσεων βοήθειας έχει καταστήσει λιγότερο διαθέσιμα βασικά αγαθά, όπως το αλεύρι, ωθώντας τους κατοίκους της Γάζας να ανεβαίνουν σε φορτηγά και να παραλαμβάνουν δέματα πριν αυτά διανεμηθούν στους χώρους παροχής βοήθειας.

Το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της διάβασης και είπε ότι δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αναλάβει κανένα ρόλο εκεί στο μέλλον.