Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γάλλος γιατρός κατηγορείται ότι σκότωνε ασθενείς για να τους... «αναστήσει»!



Απίστευτη και όμως αληθινή φαίνεται ότι είναι η ιστορία ενός Γάλλου αναισθησιολόγου, ο οποίος κατηγορείται για τη δηλητηρίαση τουλάχιστον 50 ασθενών του, στην προσπάθειά του να «το παίξει» λαμπρός επιστήμονας μπροστά  στους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ο αναισθησιολόγος Φρεντερίκ Πεσιέ, συνήθιζε να «πειράζει» με αναισθητικό τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από συναδέλφους του για επεμβάσεις ρουτίνας.

Αυτό προκαλούσε καρδιακή ανακοπή στους ασθενείς, δίνοντας στον γιατρό την ευκαιρία να παρέμβει την τελευταία στιγμή και να τους διασώσει, κερδίζοντας το σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και των ανυποψίαστων θυμάτων του. Το σχέδιό του, μάλιστα, φάνηκε να λειτουργεί άψογα - οι ομότιμοί του ανέφεραν ότι τον θεωρούσαν «λαμπρό» αναισθησιολόγο.

Ωστόσο, η παρανοική πρακτική του σε πολλές περιπτώσεις απέβη μοιραία.

Ο άνδρας κρατείται για 42 «σοβαρά περιστατικά», συμπεριλαμβανομένων των 20 θανάτων που συνέβησαν υπό την επίβλεψή του, κατά τη διάρκεια των 17 ετών που εργάστηκε σε κλινικές και νοσοκομεία στην Μπεζανσόν της ανατολικής Γαλλίας. Ηταν ήδη κατηγορημένος σε επτά άλλες περιπτώσεις, δύο εκ των οποίων αφορούσαν θανάτους, το 2017.

Ο Πεσιέ τέθηκε υπό «δικαστική εποπτεία» μετά την άσκηση της αρχικής δίωξης εναντίον του τον Μάιο του 2017. Κατηγορήθηκε ότι δηλητηρίασε επτά ασθενείς την περίοδο 2008 - 2017 σε δύο διαφορετικές κλινικές. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δύο από τους νεκρούς ασθενείς είχαν επίπεδα καλίου πέντε φορές πάνω από τη θανατηφόρα δόση στο αίμα τους.

Η έρευνα έκτοτε διευρύνθηκε και εντοπίστηκαν περίπου 50 παρόμοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με όσα είπαν οι εισαγγελείς στα γαλλικά ΜΜΕ. Τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς που πέθαναν σε μια κλινική, όπου εργάστηκε ο Πεσιέ, είχαν παρόμοια ίχνη καλίου.

Ο Πεσιέ κρατείται από την Τρίτη και ανακρίνεται για τα νέα επιβαρυντικά στοιχεία που έχουν προκύψει εναντίον του. «Εάν αποδειχτούν αυτές οι περιπτώσεις δηλητηρίασης, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατά συρροήν δολοφόνους στην ιστορία της Γαλλίας» δήλωσε ένας εκ των δικηγόρων της υπόθεσης.

Ο αναισθησιολόγος επιμένει ότι είναι αθώος, λέγοντας ότι κλήθηκε για γνωμοδότηση σε δύσκολες περιπτώσεις εξαιτίας του ταλέντου και της ικανότητάς του, και τώρα διαβάλλεται γι ’αυτό.