Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γαλλία: Την Δευτέρα το πρώτο ραντεβού Λεμέρ - Σόιμπλε



Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί «το πρωί της Δευτέρας» στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να συζητήσουν σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα εξεταστεί «το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τα μέσα για να δοθεί μια αληθινή, ισχυρή ώθηση στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης», ανέφερε ο Λεμέρ κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μπερσί με τον προκάτοχό του Μισέλ Σαπέν.

«Θα αναχωρήσουμε μαζί για τις Βρυξέλλες για την πρώτο μας συμβούλιο» των υπουργών Οικονομικών με τον Σόιμπλε, συνέχισε ο Λεμέρ, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε λίγο νωρίτερα σήμερα με τον ομόλογό του.

Ο Λεμέρ, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος προερχόμενο από τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, επικρίθηκε από μια μερίδα της παράταξής του για το ότι δέχθηκε να ενταχθεί στην κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξήγησε την απόφασή του επικαλούμενος την σύγκλιση των απόψεών τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Μοιράζομαι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και χρόνια τη βαθιά πεποίθηση ότι τίποτα σπουδαίο δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς μια ισχυρή γαλλογερμανική φιλία», δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων.

«Είναι καιρός η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη να αποκτήσουν τη συνοχή, τη δύναμη αυτή που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν την ισχύ της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Το Μπερσί είναι «το υπουργείο που συμμετέχει περισσότερο» στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σημείωσε λίγο νωρίτερα ο απερχόμενος υπουργός Μισέλ Σαπέν, καλώντας τον Μπρουνό Λεμέρ να συνεχίσει τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης η Γαλλία να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες.

Το να μπουν τα γαλλικά δημοσιονομικά σε τάξη είναι «ένα θεμελιώδες στοιχείο αξιοπιστίας» της χώρας, υπογράμμισε ο Σαπέν, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες που έγιναν την τελευταία πενταετία ήσαν «σημαντικές», αλλά πρέπει να συνεχιστούν από τη νέα κυβέρνηση αφού «δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου».