Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γαλλία: Διαδηλωτές στους δρόμους για τη διαφθορά στην πολιτική ζωή



Διαδηλώσεις κατά της «διαφθοράς» στην πολιτική ζωή πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, για πρώτη φορά μετά τις κατηγορίες αργομισθίας σε βάρος του υποψηφίου της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν και της υποψηφίας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι διαδηλωτές, τουλάχιστον 700 στο Παρίσι σύμφωνα με την αστυνομία, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απευθύνθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να καταγγείλουν το γεγονός «ότι κυβερνώνται από ένα κοινοβουλευτικό σώμα που βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τα αντίθετα όσων υπεραμύνεται». 

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές (23η Απριλίου και 7η Μαΐου).«Οι διεφθαρμένοι στη στενή», «Φιγιόν στην φυλακή, η διαφθορά είναι δηλητήριο», «τα χέρια τους είναι βρώμικα» ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. 

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας «όχι στη διαφθορά». Σε ένα πλακάτ μπορούσε επίσης να διαβάσει κανείς: «αργομισθία για όλους».