Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

G7 -Γερμανικά «πυρά»: Ο Πούτιν προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση



Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκόπιμα προκαλεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τη διεθνή συμμαχία ενάντια στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία καταστρέφει δρόμους μεταφοράς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ουκρανικών σιτηρών, κάτι που ανεβάζει τις τιμές και απειλεί να δημιουργήσει «βίαια» πείνα σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά στην Αφρική, δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους της από την Ομάδα της G7 στη βόρεια Γερμανία.

 Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να αυξάνονται, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η διακοπή των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων, λόγω του πολέμου, θα μπορούσαν να  σπρώξουν σχεδόν 2 δισ. ανθρώπους πιο κοντά στην πείνα.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο και οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο φέτος σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς για αυτό», είπε η Μπέρμποκ . «Δεν είναι παράπλευρη ζημιά, είναι ένα απολύτως σκόπιμο εργαλείο σε έναν υβριδικό πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. 

Να σημειωθεί ότι η Ινδία ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, μια κίνηση που είναι πιθανό να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα και να τροφοδοτήσει την πείνα στις φτωχές χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές του εμπορεύματος.

Η Μπέρμποκ καταδίκασε επίσης τη «μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης» της Μόσχας, όπως είπε, με την οποια επιδιώκει είπε «να απεικονίσει τον επιτιθέμενο ως θύμα».