Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Φλερτάρει» με τρίτο lockdown η Γαλλία ενώ περιμένει τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca



Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται εξαιτίας του κορωνοϊού η Γαλλία. Η χώρα φέρεται πως δεν θα καταφέρει να αποφύγει το τρίτο εθνικό lockdown ενώ καταβάλει προσπάθειες να θωρακίσει τον πληθυσμό της μέσω του εμβολιασμού.

Οι δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ξεκινήσουν να φθάνουν στη Γαλλία το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα ξεκινήσουν να φθάνουν στη Γαλλία…θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς (με αυτό το εμβόλιο)», δήλωσε ο Μπον στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

 

 

Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει εμβόλια που έχουν παρασκευάσει οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna.

«Υπάρχουν επίσης και άλλα εμβόλια που θα έρθουν, κυρίως αυτό της Johnson & Johnson. Από τον Φεβρουάριο θα μπορούμε να έχουμε την έγκριση και τις δόσεις», είπε ο Μπον όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου η Γαλλία είχε εμβολιάσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πολίτες με την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 45.000 άλλοι έχουν λάβει και την δεύτερη δόση, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι ένα νέο lockdown στη χώρα θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση προσθέτοντας ότι τα ισχύοντα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποδίδουν ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Λεμέρ είπε ότι η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ ως τις 6πμ κοστίζει στην οικονομία περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, ενώ ένα γενικευμένο lockdown θα κόστιζε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Η χώρα οδεύει προς τρίτο lockdown

Η Γαλλία αποφάσισε κατά της επιβολής ενός τρίτου εθνικού lockdown την Παρασκευή επιλέγοντας αντ’ αυτού την επιβολή αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων και αυστηρότερων προστίμων για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκραμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα στο Franceinfo ότι είναι μικρή η πιθανότητα να αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown, αλλά η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πράξει.

Ο ίδιος είπε ότι είναι ενθαρρυντικό πως την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό EUROPE 1 ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η απαγόρευση των ταξιδίων εντός της χώρας, αν χρειαστεί να ενισχυθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Πάντως, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ερίκ Κομ εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο επιλέγοντας κατά της επιβολής τρίτου εθνικού lockdown.

Ο Κομ, ο οποίος εργάζεται ως λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο του Παρισιού «Pitie-Salpetriere», δήλωσε σήμερα στο δίκτυο BFM TV ότι η υγειονομική κατάσταση στην πρωτεύουσα παραμένει ανησυχητική.

Εμβόλιο της Valneva: Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε την παραγγελία του σε 100 εκατ. δόσεις

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρήγγειλε επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις του υποψηφίου για το 2022 εμβολίου κατά της COVID-19 της Valneva, αυξάνοντας τη συνολική της παραγγελία σε 100 εκατομμύρια δόσεις, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία.

Η Βρετανία μπορεί επίσης να παραγγείλει περαιτέρω 90 εκατομμύρια δόσεις μεταξύ του 2023 και του 2025, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Valneva, η οποία αναμένει αναφορά για την κλινική της δοκιμή πρώτης και δεύτερης φάσης εντός τριών μηνών, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή στην Σκωτία.

Οι εγκαταστάσεις στην Σκωτία είναι έτοιμες να προμηθεύσουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 αμέσως μόλις αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και έχει λάβει την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο προσωρινός πρόεδρος της ειδικής ομάδας για τα εμβόλια της βρετανικής κυβέρνησης Κλάιβ Ντιξ.

«Οι περαιτέρω 40 εκατομμύρια δόσεις που εξασφαλίστηκαν μέσω της σημερινής συμφωνίας ενισχύουν σημαντικά το χαρτοφυλάκιό μας και μας δίδουν μελλοντικά ευελιξία, αν χρειαστεί να επανεμβολιάσουμε οποιοδήποτε μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Ντιξ.

Η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας δήλωσε χθες, Κυριακή (31/1), ότι είναι πεπεισμένη πως το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξασφαλισμένο, έπειτα από διένεξη με την ΕΕ για τις προμήθειες εμβολίων, αφού η χώρα έλαβε εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες.