Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 -

Φινλανδοί διαδήλωσαν κατά της δημιουργίας κέντρου υποδοχής μεταναστώνΠερίπου 200 Φινλανδοί διαδήλωσαν την Κυριακή στην πόλη Σάλο, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων στην πρώην έδρα της εταιρείας Nokia.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης κρατούσαν πλακάτ με φράσεις όπως «Κλείστε τα σύνορα» και φώναζαν συνθήματα όπως «Το Ισλάμ θα μας καταστρέψει. Υποστηρίζουν ότι το κέντρο υποδοχής, που πρόκειται να στεγαστεί σε μια εγκαταλειμμένη πτέρυγα ενός νοσοκομείου, θα θέσει σε κίνδυνο ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά της περιοχής.

Το Σάλο είναι μία από τις πόλεις όπου λειτουργεί εργοστάσιο της Nokia. Η Microsoft, που την έχει εξαγοράσει, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα περικόψει άλλες 1.100 θέσεις εργασίας στη μονάδα αυτή.

«Πρώτα θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Φινλανδούς. Έχουν πάρει τα πάντα από τους άνεργους, τους φτωχούς και τους ασθενείς. Αλλά τα ταμεία είναι άδεια. Αν ανοίξουν αυτά τα κέντρα θα αυξηθούν οι φόροι», υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στη Φινλανδία - κυρίως από πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Σομαλία - θα αυξηθεί στις 15.000 φέτος, από 3.600 πέρυσι.

Την ίδια ώρα πάντως, μια μικρότερη αντιδιαδήλωση ήταν σε εξέλιξη, με κατοίκους της περιοχής που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια και ότι με τη λειτουργία του κέντρου αυτού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.