Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Φίλος των ΗΠΑ δηλώνει τώρα ο Ντουτέρτε



Ο  πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε διαβεβαίωσε σήμερα αφήνοντας τη μέχρι πρότινος εμπρηστική ρητορική του απέναντι στην Ουάσινγκτον πως είναι ένας «ταπεινός φίλος» των ΗΠΑ, προκειμένου για να επιφυλάξει μια θερμή υποδοχή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, που επισκέπτεται την χώρα του.

Ο Ντουτέρτε έδειχνε περιχαρής λίγο πριν από το τετ α τετ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που βρέθηκε στη Μανίλα για να συμμετάσχει στην περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια με κεντρικό θέμα τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

«Χαίρομαι που σας βλέπω… και ήλθατε εδώ σε μια περίοδο όπου ο κόσμος δεν βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, ειδικά στην κορεατική χερσόνησο, και φυσικά με το πάντα βασανιστικό πρόβλημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας» είπε ο Ντουτέρτε στον Τίλερσον που τον έκανε δεκτό στο προεδρικό μέγαρο.

«Γνωρίζω ότι ανησυχείτε εκεί, διότι αντιμετωπίζετε και εσωτερικά προβλήματα… Είμαστε φίλοι. Είμαστε σύμμαχοι» τόνισε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

«Είμαι ένας ταπεινός φίλος σας στη Νοτιοανατολική Ασία» επισήμανε.

Τα θερμά του λόγια προς τον Ρεξ Τίλερσον ενδεχομένως σηματοδοτούν τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και τα ξεσπάσματα κατά της Ουάσιγκτον δεν λείπουν, ο επικεφαλής του κράτους των Φιλιππίνων έχει μιλήσει με θετικά λόγια για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, τον οποίον έχει εξάρει για «το απίστευτο έργο του στο πρόβλημα των ναρκωτικών».

Σε μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη τον Απρίλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στον ομόλογό του από τις Φιλιππίνες ότι θα τον προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε επισήμανε ότι εκείνος και ο Τίλερσον συζήτησαν «πολλά θέματα» σήμερα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.