Κυριακή 22 Μαΐου 2022 -

Φεύγουν οι αφγανικές δυνάμεις από την περιοχή του ΧελμάντΜε ανακοίνωση του ο διοικητής των Αφγανικών δυνάμεων, αποσύρει τα στρατεύματα από τις βάσεις στην περιοχή  Μούσα Κάλα που έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, μετά από αντιπαραθέσεις με τους Ταλιμπάν.

Ο διοικητής του 215ου σώματος στρατού Μοχάμεντ Μοΐν Φακίρ επεσήμανε πως οι δυνάμεις του διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον Πύργο του Ροσάν, κύρια βάση τους στο Μούσα Κάλα, όπως και από τα σημεία ελέγχου στο Γκερέσκ, στν κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ με τα νότια και δυτικά της χώρας.

«Η παρουσία τους στην περιοχή δε σήμαινε πολλά. Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις τούτες σε άλλα σημεία της Χελμάντ», πρόσθεσε ο ίδιος. Η επαρχία Χελμάντ, παραδοσιακό λίκνο της αντίστασης των Ταλιμπάν και μία από τις μεγαλύτερες οπιοπαραγωγούς περιοχές του πλανήτη, από μηνών απειλείται να πέσει εξολοκλήρου στα χέρια των ανταρτών, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν αποστείλει εκατοντάδες στρατιώτες επιτόπου, ενισχύοντας τους υπερασπιστές της.

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Μούσα Κάλα και σ’ άλλες περιοχές της Χελμάντ, η οποία προς στιγμήν είχε καταληφθεί από τους αντάρτες τον περασμένο Αύγουστο, προτού την ανακαταλάβουν οι Αφγανικές ένοπλες δυνάμεις με την συνεπικουρία των αμερικανικών βομβαρδισμών. Η απώλεια του Μούσα Κάλα ενδέχεται να συμπαρασύρει και άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Σανγκίν, που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

«Τώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή θα δούμε σύντομα να καταρρέουν και το Κατζάκι, το Γκερέσκ και το Σανγκίν», τόνισε το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Αμπντούλ Ματζίντ Αχουντζάντα. Η αποχώρηση τούτη αναζωπύρωσε τις υπόνοιες μεταξύ των τοπικών παραγόντων πως η κυβέρνηση ήλθε σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τους Ταλιμπάν, εικασία που διέψευσε κατηγορηματικά ο Αμπντούλ Τζαμπάρ Καχραμάν, προεδρικός απεσταλμένος για θέματα ασφαλείας στο Χελμάντ.