Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 -
Μερική συννεφιά

24 °C

Σήμερα, 14. Μαΐου 2021

FAZ για Σεντένο: Γεφυροποιός από τον ΝότοΣτην εκλογή του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroupαναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρουσιάζει τον νέο επικεφαλής του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντάς τον «γεφυροποιό από τον Νότο». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Μάριο Σεντένο, μετά από χρόνια λιτότητας που είχε επιβάλει η τρόικα, αύξησε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να τονώσει την κατανάλωση στη χώρα του. Ταυτόχρονα έβαλε φραγμό στις δημόσιες δαπάνες και ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Τα καλά οικονομικά στοιχεία που μπόρεσε να παρουσιάσει καθησύχασαν σύντομα πολλούς από εκείνους που διατύπωναν επιφυλάξεις. Την ώρα που η Ελλάδα ζητά απομείωση χρέους, η Πορτογαλίαθα εξοφλήσει πρόωρα φέτος εννέα δισ. ευρώ από το δικό της χρέος», σημειώνει η FAZ.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε υπέρ του ευρωπαϊκού Βορρά ούτε υπέρ του Νότου. Παρότι κατάγεται από την Πορτογαλία, «δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της νότιας Ευρώπης. Ζητούμενο για τον ίδιο είναι σύμφωνα με τα λεγόμενά του να καλλιεργήσει συναίνεση εντός του Eurogroup (…)».