Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Facebook: Πρόστιμο 500.000 λιρών για το σκάνδαλο! Τα βγάζει σε 514 δευτερόλεπτα



Μετά το σκάνδαλο δεδομένων στο facebook, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμο 500.000 λιρών. Ένα ποσό που βγάζει σε 514 δευτερόλεπτα!

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στο facebook για το σκάνδαλο συλλογής δεδομένων της Cambridge Analytica. Είναι το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί από τη Βρετανία.

Είχε διαπιστωθεί πως το facebook παραβίασε τον νόμο παραλείποντας να διασφαλίσει τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του.

Η ανακοίνωση του προστίμου έρχεται ενώ προετοιμάζεται ποινική δίωξη κατά της μητρικής εταιρείας SCL Elections Ltd. της Cambridge Analytica. Έχουν επίσης σταλεί προειδοποιητικές επιστολές σε 11 πολιτικά κόμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ICO (Information Commissioner’s Office) θέλει τα μέλη να υποβληθούν σε υποχρεωτικούς ελέγχους της χρήσης προσωπικών δεδομένων τους, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς λιστών μάρκετινγκ και lifestyle πληροφοριών ώστε να στοχεύσουν τους ψηφοφόρους.

Η συγγνώμη από τον ιδρυτή του facebook

Διερευνάται το κατά πόσο τα δεδομένα που λαμβάνονται από το facebook χρησιμοποιήθηκαν από τις εκστρατείες Leave and Remain κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της ΕΕ αλλά και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Το facebook αναγνώρισε πως το σκάνδαλο, από το οποίο συλλέχθηκαν τα προσωπικά στοιχεία 87 εκατομμυρίων χρηστών, ήταν σαφέστατα παραβίαση της εμπιστοσύνης τους.

Ο ιδρυτής Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη που επέτρεψε στο κουίζ προσωπικότητας να συλλέξει τις πληροφορίες των χρηστών. Το facebook έκλεισε το εργαλείο κοινής χρήσης δεδομένων το 2014. Διαπίστωσε ότι τα δεδομένα πουλήθηκαν το 2015. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει διαγραφεί.

Από τότε έχει εντοπίσει άλλες 200 εφαρμογές που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο και το διερευνά. Η Cambridge Analytica, που χρησιμοποιούσε τα social media για την προσφορά στοχευμένης πολιτικής διαφήμισης, έκλεισε τον Μάιο.

Πηγή: Dailymail