Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ευρωβουλή: Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες



Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε χθες τους νέους κανόνες που ενισχύουν την εμπορική άμυνα της Ε.Ε. σε σχέση με το ντάμπινγκ στις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Ο νέος κανονισμός, που έχει ήδη εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από τα κράτη-μέλη, θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες βδομάδες, αμέσως μετά την οριστική τυπική υιοθέτησή του από το Συμβούλιο Υπουργών.

Στόχος είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες έχουν μειωθεί τεχνητά μέσω κρατικής παρέμβασης.

Η νέα μεθοδολογία καταργεί τη διάκριση που ίσχυε μέχρι σήμερα μεταξύ οικονομιών της αγοράς και μη κατά τον υπολογισμό του ντάμπινγκ. Αντ’ αυτής, η Επιτροπή θα πρέπει να αποδείξει την ύπαρξη «σημαντικής στρέβλωσης της αγοράς» μεταξύ της τιμής πώλησης ενός προϊόντος και του κόστους παραγωγής του. Προς τούτο, θα μπορεί να καθορίζει τιμή για το προϊόν, βασιζόμενη π.χ. στην τιμή του προϊόντος με μία χώρα με ανάλογο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν διάφορα κριτήρια, όπως οι κρατικές πολιτικές και παρεμβάσεις, η εκτεταμένη παρουσία κρατικών επιχειρήσεων, οι διακρίσεις υπέρ των εγχώριων επιχειρήσεων και η έλλειψη ανεξαρτησίας του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η Επιτροπή θα καταρτίζει επίσης ειδικές εκθέσεις για χώρες ή τομείς, που θα αναφέρονται οι στρεβλώσεις. Συμφώνως προς την τρέχουσα πρακτική, θα εναπόκειται στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. να υποβάλλουν καταγγελίες, θα μπορούν ωστόσο να επικαλούνται τις εκθέσεις της Επιτροπής προς υποστήριξη της υπόθεσής τους.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμόζονται μόνο στις υποθέσεις που θα έχουν κινηθεί μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Τα μέτρα αντιντάμπινγκ που ισχύουν επί του παρόντος, καθώς και οι τρέχουσες έρευνες θα εξακολουθήσουν να διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ, η Ε.Ε. μπορεί να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε προϊόντα τρίτων χωρών εάν η έρευνα αποδείξει ότι τα προϊόντα αυτά εισέρχονται στην Ε.Ε. σε τιμές ντάμπινγκ που προκαλούν ζημία στη βιομηχανία της Ένωσης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο νέος κανονισμός δεν θα επιφέρει πρόσθετο διοικητικό φόρτο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς δεν θα υποχρεούνται να παρέχουν πρόσθετες αποδείξεις ότι οι ανταγωνιστές τους από τρίτες χώρες εμπορεύονται προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά χρησιμοποιώντας πρακτικές ντάμπινγκ. Αυτό θα τα κάνει πλέον η Κομισιόν με εκθέσεις της, τις οποίες θα μπορούν να επικαλούνται οι επιχειρήσεις στις καταγγελίες τους.

Τονίζει επίσης ότι θα παρασχεθεί στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες, ενώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ιδίως τα συνδικάτα, θα συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα εμπορικής άμυνας της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου της Ευρωβουλής, Μπερντ Λάνγκε, υπογράμμισε ότι με τον νέο κανονισμό η Ε.Ε. διασφαλίζει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η εμπορική άμυνα θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον σεβασμό των εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων, ενώ με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα προστατεύεται αποτελεσματικά από αθέμιτες πρακτικές.