Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ευρωκοινοβούλιο: Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία (live)



Χωρίς αποτέλεσμα τελείωσε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στη θέση του παραιτηθέντος Μάρτιν Σουλτς.

Ο συντηρητικός, πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Αντόνιο Ταγιάνι έχει αποκτήσει, πάντως, ισχυρό προβάδισμα αφού τα… βρήκε με τους φιλελευθέρους.
Ο Ταγιάνι κέρδισε 274 από τις 683 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, ενώ ο κεντροαριστερός υποψήφιος και επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα 183. Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους. Αν κανένας υποψήφιος στο 751μελές σώμα δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων μετά από άλλες δύο ψηφοφορίες, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απόψε έναν τέταρτο και αποφασιστικής σημασίας γύρο και ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία.

Οι ψήφοι του Πιτέλα ήταν λιγότερες από τις 189 έδρες των Σοσιαλδημοκρατών. Εκείνες του Ταγιάνι υπολείπονται επίσης του αθροίσματος των 217 εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των 68 εδρών της κεντρώας πολιτικής ομάδας ALDE, ο υποψήφιος της οποίας Γκι Φερχόφστατ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ του Ταγιάνι.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν τα εξής:

1. Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 274
2. Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 183
3. Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 77
4. Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 56
5. Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 50
6. Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 43

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ