Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Έξι συλλήψεις υπόπτων στην Τουρκία για παρακολούθηση Ουιγούρων προσφύγωνΈξι άτομα που κρίθηκαν ύποπτα για παρακολούθηση Ουιγούρων προσφύγων στην τουρκική επικρατεία για λογαριασμό κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ένας έβδομος ύποπτος εξακολουθεί να καταζητείται, ο οποίος επίσης κατηγορείται ότι συνέλεγε πληροφορίες για μέλη και ενώσεις της μουσουλμανικής και τουρκόφωνης μειονότητας Ουιγούρων, σύμφωνα με το Anadolu.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ουιγούροι έχουν βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, χώρα που είναι από τους κύριους υπερασπιστές του σκοπού τους εναντίον του Πεκίνου, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον τους.

Περίπου 50.000 Ουιγούροι υπολογίζεται ότι ζουν στην Τουρκία, η μεγαλύτερη διασπορά Ουιγούρων εκτός της Κεντρικής Ασίας. Οι Τούρκοι διατηρούν στενούς εθνοτικούς, θρησκευτικούς και γλωσσικούς δεσμούς με τους Ουιγούρους, έναν κυρίως μουσουλμανικό λαό που μιλά τουρκική γλώσσα.