Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εξι νεκροί και οκτώ τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε τέμενος στον Καναδά



Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση στο τέμενος του Κεμπέκ, ενώ οκτώ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η αστυνομία, θεωρεί την επίθεση, ως τρομοκρατική επίθεση, ενώ έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι, σύμφωνα με μία εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η αστυνομία δεν έχει περισσότερα στοιχεία για τους υπόπτους, καθώς η έρευνα για την επίθεση, μόλις άρχισε.

Πάντως, οργανώσεις εθνικιστών του Κεμπέκ, που αρνούνται τoν χαρακτηρισμό «ακροδεξιά», έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τους δράστες της επίθεσης.

«Η βία δεν είναι η λύση που προκρίνουμε», ανέφερε στη διάρκεια της νύχτας η Federation des Quebecois de souche ((FQS - Ομοσπονδία Γηγενών Κατοίκων του Κεμπέκ), που αυτοχαρακτηρίζεται «εθνικιστική».

«Απέναντι στην ισλαμοποίηση, πλήρης διακοπή της μετανάστευσης», αναγράφεται στις αφίσες αυτής της ομάδας που δηλώνει πως δεν είναι «εξτρεμιστική».

Η Atalante Quebec, μια άλλη ομάδα που πρεσβεύει «την αναγέννηση της εθνικής ταυτότητας του Κεμπέκ», υιοθετεί την ανακοίνωση της FQS λέγοντας ότι συμμερίζεται «100% το μήνυμα».

Χωρίς να γνωρίζουν σε αυτό το στάδιο τα αποτελέσματα της έρευνας, η FQS και η Atalante Quebec «κατήγγειλαν σθεναρά» μια ενέργεια που μόνο «βαθιά διαταραγμένα πρόσωπα» θα μπορούσαν να διαπράξουν.

Η La Meute «καταδικάζει κάθε πράξη βίας απέναντι σε οιονδήποτε» υπογραμμίζοντας πως «το Κεμπέκ είναι μια μη βίαιη κοινωνία». Η ομάδα αυτή, που υποστηρίζει πως αριθμεί σχεδόν 3.000 μέλη, δηλώνει πως προασπίζεται τις αξίες και τα θεμέλια του έθνους «έτσι ώστε το μέλλον των παιδιών μας να μην βρεθεί στα χέρια του ριζοσπαστικού ισλάμ που τάσσεται υπέρ της σαρία».

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, τον οποίο επικρίνουν συχνά αυτές οι εθνικιστικές ομάδες, υπενθύμισε το βράδυ της Κυριακής πως «η ανεξιθρησκία είναι μια πολύτιμη (…) αξία» για τους Καναδούς.

«Οι καναδοί μουσουλμάνοι αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού μας», πρόσθεσε.

Οι δύο φερόμενοι ως δράστες των πυροβολισμών συνελήφθησαν από την αστυνομία λίγο μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, είδε αστυνομία με βαρύ οπλισμό να μπαίνει στο τέμενος μετά το επεισόδιο που ξεκίνησε κατά τις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα). Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ετιέν Ντογιόν αρνήθηκε να δηλώσει εάν υπήρχε κάποιος ένοπλος στο κτίριο ακόμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του τεμένους δήλωσε ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής, ενώ άλλος μάρτυρας είχε πει νωρίτερα ότι οι ένοπλοι που εισέβαλλαν στο τέμενος, όπου βρίσκονταν 40 άτομα, ήταν τρεις.

Η αστυνομία του Κεμπέκ γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter, ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στο τέμενος. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, οι εγκαταστάσεις του τεμένους βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ αυτό, έχει εκκενωθεί.

Τριντό: «Τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε την επίθεση κατά του τεμένους στο Κεμπέκ, ως «τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων».

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων σ' ένα κέντρο προσευχής και καταφυγίου» δήλωσε σε ανακοίνωσή του, ο Τριντό.

Συλλυπητήρια επιστολή του Ν. Βούτση προς τον Καναδό ομόλογό του

Την απερίφραστη καταδίκη, αλλά και τον αποτροπιασμό του, για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Κεμπέκ, εκφράζει εκ μέρους της ελληνικής Βουλής, προς τον Καναδό ομόλογό του, Geoff Reagan, ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

Σε συλλυπητήρια επιστολή του για τα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης σε μουσουλμανικό τέμενος στο Κεμπέκ, που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, ο κ. Βούτσης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικώς, επιθυμώ να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε στο Κεμπέκ.

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τρομοκρατική πράξη και παρακαλώ να διαβιβάσετε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων»