Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Εξέλιξη στο Κυπριακό: Αιφνιδίως στο Μον Πελεράν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος



Ως «σημαντική εξέλιξη» και «επίσκεψη- έκπληξη» χαρακτηρίζουν τη μετάβαση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, στην Ελβετία, όπου διεξάγονται σε επίπεδο τεχνοκρατών οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Τουγρούλ Τουρκές μετέβη αιφνιδιαστικά στη Γενεύη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antenna ο Τουρκές θα έχει συνομιλίες με τα μέλη της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης των τεχνοκρατικών ομάδων για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν.

Σημειωτέον ότι ο Τουγρούλ Τουρκές είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης AKP, αλλά προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (σ.σ. Γκρίζοι Λύκοι) και από τότε που προσχώρησε στο κυβερνών κόμμα έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Κύπρου, αν και ουσιαστικά με αυτό ασχολείται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις, που ξεκίνησαν χθες, συνεχίζονται σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι συζητήσεις των τεχνοκρατών για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας για τη λύση του Κυπριακού.

Ρόλος των συνομιλιών, που βάσει προγράμματος, ολοκληρώνονται αύριο είναι να προκύψει ένα έγγραφο εργασίας, το οποίο θα αποτελέσει βάση για νέα Διεθνή Διάσκεψη σε πολιτικό πια επίπεδο.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων τέθηκαν τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ σήμερα θα επιχειρηθεί να δοθούν οι απαντήσεις, από τις συμβαλλόμενες πλευρές, με τελικό σκοπό τη συγγραφή του εγγράφου εργασίας. Οι πληροφορίες ωστόσο, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς όπως διαρρέεται, οι εμπλεκόμενοι επιμένουν στις θέσεις του, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν οι αποστάσεις.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν, πάντως, ότι ακόμη κι αν δεν προκύψει έγγραφο με συγκεκριμένες προβλέψεις, θα μπορούσαν να προκύψουν τα ερωτήματα για τα επίμαχα ζητήματα.

Για το λόγο αυτόν άλλωστε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρο τόνισε ότι οι συναντήσεις των τεχνοκρατών δεν θα είναι αυτές που θα κρίνουν κατ’ ανάγκην το μέλλον της διαδικασίας. Σημείωσε ωστόσο ότι, «μια συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο έχει τη σημασία της, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν θα είναι η έκβαση του τριημέρου που ξεκίνησε χθες αυτή που θα κρίνει εάν θα υπάρξει συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζεται η συζήτηση σε διπλωματικό επίπεδο. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία επικεντρώθηκε στο Κυπριακό. Eπικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν είχε και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος προηγουμένως είχε συνομιλήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.