Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

«Επιβεβαιώνεται η σύλληψη και τρίτου Καναδού πολίτη στην Κίνα»



Άλλος ένας Καναδός υπήκοος, ο τρίτος, συνελήφθη και κρατείται στην Κίνα, επιβεβαίωσε σήμερα η καναδική κυβέρνηση, όμως η υπόθεση αυτή δεν φαίνεται να συνδέεται με τη σύλληψη δύο άλλων πολιτών, την περασμένη εβδομάδα.

«Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά είναι ενήμερο για την κράτηση ενός Καναδού πολίτη στην Κίνα» ανέφερε μια εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε η εφημερίδα National Post.

Η ταυτότητα του συλληφθέντος δεν αποκαλύφθηκε, όμως σημειώνεται ότι δεν πρόκειται ούτε για διπλωμάτη, ούτε για επιχειρηματία. Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό διευκρίνισε μόνο ότι η οικογένειά του δέχεται προξενική βοήθεια.

Καναδός αξιωματούχος υπογράμμισε πάντως ότι η υπόθεση αυτή δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη σύλληψη δύο άλλων Καναδών, ενός πρώην διπλωμάτη και ενός επιχειρηματικού συμβούλου που κατηγορούνται από το Πεκίνο ότι συνιστούν απειλή για την «εθνική ασφάλεια».

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς συνέλαβε, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, την κόρη του ιδρυτή της εταιρείας Huawei, την Μενγκ Ουάνγκζου. Η Ουάσινγκτον την κατηγορεί για «συνωμοσία» με στόχο την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.