Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

15 °C

Σήμερα, 18. Οκτωβρίου 2021

Επίθεση Λιου στην Κομισιόν για το πρόστιμο στην AppleΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως αμερικανικές εταιρείες, αφού ζήτησε από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισ. ευρώ επειδή της επιφυλάχθηκε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση από το Δουβλίνο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

"Η τάση των πρωτοβουλιών" της Επιτροπής "φαίνεται ότι στοχεύει κατ' αρχήν αμερικανικές εταιρείες" τόνισε ο Λιου μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ενέργεια αυτή των Βρυξελλών "δημιουργεί αβεβαιότητα" και ότι σε τελική ανάλυση "δεν θα είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία".

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έρευνα τριών ετών, η Επιτροπή κάλεσε χθες την αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει πάνω από 13 δισ. ευρώ θεωρώντας ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή της από τις ιρλανδικές αρχές συνιστούσε "παράνομη κρατική βοήθεια".

Ο Αμερικανός υπουργός, που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να ανακόψει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών που εγκαθιστούν την έδρα τους στο εξωτερικό για να μην καταβάλουν φόρους στις ΗΠΑ, εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή καθυστερεί η αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα στο αμερικανικό έδαφος.

"Το Κογκρέσο δεν έχει ενεργήσει" προς την κατεύθυνση αυτή, επέμεινε. "Έχει γίνει πρόοδος (...) Υπάρχει η ελπίδα ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ίσως όχι κατά τη δική μου θητεία αλλά από την επόμενη κυβέρνηση", κατέληξε.