Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επέστρεψε στο Πακιστάν η Μαλάλα Γιουσαφζάι (Βίντεο)



Η βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε στη χώρα της, το Πακιστάν, σήμερα Πέμπτη, έξι χρόνια αφότου πυροβολήθηκε από Ταλιμπάν επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, όπως φαίνεται σε εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Πακιστάν Geo TV έδειξε πλάνα από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με τη Μαλάλα να κατευθύνεται σε αυτοκίνητο, το οποίο συνοδευόταν από οχήματα υπηρεσιών ασφαλείας. 

Η νεαρή Πακιστανή έγινε γνωστή όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 την ώρα που έφευγε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν. Εγινε στόχος επίθεσης εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. 

«Οι εξτρεμιστές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με σταματήσουν, προσπάθησαν να με σκοτώσουν και δεν τα κατάφεραν», είχε πει η Γιουσαφζάι. 

Η νεαρή ζει στη Βρετανία, όπου είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο μετά την επίθεση εναντίον της. Η Γιουσαφζάι έχει δηλώσει ότι θέλει να σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ανακήρυξε πέρυσι Αγγελιοφόρο Ειρήνης του ΟΗΕ.

Σε ηλικία 19 ετών η Γιουσαφζάι έγινε η μικρότερη Αγγελιοφόρος Ειρήνης, η υψηλότερη τιμή που απονέμει ο ΟΗΕ, αρχικά για περίοδο δύο ετών. 

Επίσης, το 2014 σε ηλικία 17 ετών ήταν το νεότερο πρόσωπο που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης. 

«Δεν είσαι μόνο η ηρωίδα μου, αλλά και ένα πολύ γενναιόδωρο και αφοσιωμένο πρόσωπο», είχε δηλώσει ο Γκουτέρες, απευθυνόμενος στη Γιουσαφζάι.