Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ελεύθεροι όλοι οι ύποπτοι για το μακελειό στο Λονδίνο



Όλοι οι ύποπτοι που κρατούνταν σε σχέση με την επίθεση στην Γέφυρα του Ουέστιμινστερ και στο προαύλιο του βρετανικού κοινοβουλίου αφεθήκαν ελεύθεροι σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.

Το τελευταίο άτομο που κρατείτο με την υποψία ότι προετοίμαζε τρομοκρατικά χτυπήματα, ένας 30χρονος απ’ το Μπέρμιγχαμ, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος.

 

Άλλοι ένδεκα, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, είχαν αφεθεί νωρίτερα ελεύθεροι με τη Σκότλαντ Γιαρντ να επισημαίνει ότι «οι έρευνες συνεχίζονται».

Οι επιθεωρητές της αναζητούν πιθανούς συνεργούς που ενδέχεται να βοήθησαν τον Καλίντ Μασούντ στο σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσής του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ

Οι υποψίας για κάποιο ευρύτερο δίκτυο εξτρεμιστών επιτάθηκαν όταν προέκυψε ότι ο Μασούντ χρησιμοποίησε το WhatsApp λίγα λεπτά πριν θερίσει με το γκρι Huyndai πεζούς στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ. Η βρετανίδα μητέρα Αϊσα Φρέιντ, ο συνταξιούχος Λέσλι Ρόουντς κι ο Αμερικανός τουρίστας Κερτ Κόχραν υπέκυψαν στα τραύματά τους στην επίθεση αυτή.

Στη συνέχεια ο Μασούντ έπεσε με το αυτοκίνητο στο κιγκλίδωμα του Κοινοβουλίου, μπήκε στο προαύλιο και μαχαίρωσε θανάσιμα τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ, προτού πέσει νεκρός απ’ τα πυρά αστυνομικών.

Οι επιθεωρητές θεωρούν ότι ο Μασούντ άντλησε έμπνευση απ’ την ισλαμιστική τρομοκρατία και το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, αν και δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής η έκταση της ανάμειξής του.

Ο εκτελών χρέη υπαρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, Μαρκ Ρόουλι, είπε ότι η αστυνομία ερευνά κατά πόσον ο δράστης, πατέρας τριών παιδιών, έδρασε μόνος του ή τον ενθάρρυναν, υποστήριξαν ή κατεύθυναν κάποιοι άλλοι.

Η πιθανότητα ο Μασούντ να ριζοσπαστικοποιήθηυκε εν μέρει από εξτρεμιστικό υλικό στο Διαδίκτυο έδωσαν νέο έναυσμα στις αρχές να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την απομάκρυνση τέτοιου υλικού απ’ το Ίντερνετ.

Οι επιθεωρητές της Σκότλαντ Γιαρντ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν το κίνητρο του 52χρονου μακελάρη, που ασπάστηκε το Ισλάμ, είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο κι έζησε σε περιοχές όπως το Σάσεξ και πόλεις όπως το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο.