Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 -

Εκτός ελέγχου η Τουρκία: Η Ε.Ε βάζει στη θέση του τον ΕρντογάνΕκτός ελέγχου συνεχίζει να κινείται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και αξιωματούχοι στην Άγκυρα προχωρώντας σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων.

Η τελευταία ακραία και επιθετική ρητορική του Ερντογάν προκάλεσε αρχικά την έντονη αντίδραση της Αθήνας και εν συνεχεία ήρθε η απάντηση από την Ε.Ε  μέσω του του εκπροσώπου της Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων «οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες».

Όπως επισημαίνει «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και θεμιτών συμφερόντων των χωρών. Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν.

Η δέσμευση σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας» σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Στάνο υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει την προσδοκία της από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Η Ελλάδα ενημερώνει τους εταίρους της για τις τουρκικές προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πέρα από την άμεση ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ΥΕ/ΑΕ Borrell και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις εν λόγω επιστολές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

«Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»

Εν τω μεταξύ, τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, στηλιτεύοντας τη στάση του τούρκου προέδρου.

Η γερμανική εφημερίδα Bild,  τιτλοφορεί άρθρο «Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», επικαλούμενη τις απειλές του Ερντογάν προέδρου ότι μπορεί ξαφνικά να έρθει το βράδυ στη χώρα μας…

Όπως αναφέρει σχετικά «με τις αιχμηρές αυτές δηλώσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε το Σαββατοκύριακο τη γείτονά του στην ΕΕ, Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στη Σαμψούντα στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν εξέφρασε το θυμό του για τους ελληνικούς στρατιωτικούς ελιγμούς την περασμένη εβδομάδα. Τα ελληνικά στρατεύματα αεράμυνας στο ανατολικό Αιγαίο στόχευσαν τουρκικά μαχητικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική Liberation. Με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας σε Άγκυρα και Αθήνα,  γίνεται αναφορά στις δηλώσεις και προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας του τούρκου προέδρου κατά την ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Σαμψούντα.

Όπως παρατηρείται, ο τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τη μνήμη μιας σφαγής και απειλώντας να την επαναλάβει, «ανέβηκε αρκετές βαθμίδες στη λεκτική κλιμάκωση», με μια ομιλία που πάγωσε τους Έλληνες και τους ανησύχησε στο υψηλότερο επίπεδο. Προβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου η ε/φ σημειώνει, ότι η αναφορά στη καταστροφή της Σμύρνης «προκαλεί ρίγη», καθώς, «για τους Έλληνες αυτή η ανάμνηση είναι ένα απόλυτο τραύμα που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά», ενώ για την Τουρκία είναι μια ανταλλαγή πληθυσμών, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης. 

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως, ξαναχτύπησε χθες, το βράδυ εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως  «η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής μας γιατί δεν είναι ισότιμη ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά».