Πέμπτη 09 Μαΐου 2024 -

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πραξικόπημα στην Τουρκία - Aνάληψη από τον στρατό



Όπως επιβεβαίωσε Ισπανός ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι αλλά και οι ανταποκριτές έλαβαν email από τον στρατό ότι ανέλαβε την εξουσία στη χώρα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ανακοίνωσε ο στρατός την ανάληψη της εξουσίας.

Όλες οι πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη έχουν ακυρωθεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδίδει τώρα την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τουρκία τα social media έχουν πέσει, ενώ το κρατικό κανάλι δεν εκπέμπει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Πεντάγωνο αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ό,τι συμβαίνει καταγράφεται και προσμετράται. Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Εκκληση έκανε ο Τούργκος πρωθυπουργός - Μίλησε για κίνηση «εκ μέρους του στρατού»  - Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις.

 

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τον τουρκικό ουρανό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δύο είναι τα σενάρια: είτε οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, είτε πρόκειται για πραξικόπημα.

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγη ώρα στην Τουρκία όπου έκλεισαν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δύο γέφυρες στον Βόσπορο,«Ιστάνμπουλ Μπογασί» και «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ»

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στρατιώτες απαγόρευσαν τη διέλευση οχημάτων από τις γέφυρες «Ιστάνμπουλ Μπογασί» και «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ».

Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.