Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έκρηξη σε κολέγιο της Κριμαίας: Βόμβες και ένοπλοι μασκοφόροι - 13 νεκροί



Έκρηξη σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις εκπαιδευτικού ιδρύματος στην πόλη Κερτς της Ρωσίας και σύμφωνα με ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και περίπου 50 τραυματίστηκαν.

Ειδικοί πυροτεχνουργοί της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) εξετάζουν το σημείο της έκρηξης.

«Υπήρξε πυροδότηση αγνώστου εκρηκτικού μηχανισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. 

Παράλληλα, διεξάγονται ειδικές έρευνες, από το κέντρο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (NAC) ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα σημειωθούν κι άλλες εκρήξεις.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η έκρηξη να είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

«Έγινε έκρηξη, έσπασαν όλα τα τζάμια. Και στη συνέχεια ένοπλοι άρχισαν να τρέχουν γύρω γύρω, να ανοίγουν πόρτες και να πυροβολούν τους πάντες», δήλωσε στους αστυνομικούς  καθηγητής της σχολής, όπως αναφέρει το Russia Today. 

«Έγινε έκρηξη, έσπασαν όλα τα τζάμια. Και στη συνέχεια ένοπλοι άρχισαν να τρέχουν γύρω γύρω, να ανοίγουν πόρτες και να πυροβολούν τους πάντες», δήλωσε στους αστυνομικούς καθηγητής της σχολής, όπως αναφέρει το Russia Today. 

Ένας μαθητής, μάλιστα, δήλωσε, ότι είδε μασκοφόρους οπλισμένους με τυφέκεια να τρέχουν έξω από τις τουαλέτες λίγο μετά την έκρηξη. 

«Υπήρχαν πολλοί από αυτούς, αλλά δεν μπορώ να πω πόσοι. Πυροβολούσαν μαθητές και δασκάλους, όποιον έβρισκαν στο δρόμο τους. Χτύπησαν πολλούς, είδα έναν ή δύο ανθρώπους. Επίσης, πυροδοτούσαν εκρηκτικά», τόνισε ο μαθητής.

Ο Όλγα Γκρεμπενίκοβα, διευθύντρια του κολεγίου, δήλωσε σε κριμαϊκά ΜΜΕ έξω από το κολέγιο πως κάποιοι ανατινάχθηκαν μέσα στο κολέγιο και πως πτώματα παιδιών βρίσκονται παντού.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ρωσικών πρακτορείων ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κριμαία τον Απρίλιο του 2019 κι ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την έναρξη τακτικών επιβατικών πτήσεων ανάμεσα στη Συρία και τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

kerchkerch2