Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Εκατοντάδες φωκάκια νεκρά σε ακτή της Αφρικής – Μαζική “αποβολή” από τις μητέρες τους



Ο περιβαλλοντολόγος από το Ocean Conservation NamibiaNaudé Dreyer, εντόπισε πριν από λίγες ημέρες αρκετά φωκάκια νεκρά στην ακτή: “Άρχισα να εντοπίζω μερικά πρόωρα μωρά στα τέλη Αυγούστου και στα μέσα Σεπτεμβρίου, μερικοί θάνατοι όμως δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Την περασμένη εβδομάδα επέστρεψα στο Pelican Point και είδα εκατοντάδες μωρά που τα είχαν αποβάλει οι μητέρες τους. Τότε ήταν που χτύπησε ο συναγερμός” ανέφερε. Ο Dreyer, είπε πως μεταξύ 6 και 8 Οκτωβρίου, εντόπισε έναν αριθμό από έμβρυα “πολύ μεγάλο για να μετρηθεί”. Σύμφωνα με την οργάνωση πρέπει να “χάθηκαν” πάνω από 5.000 φώκιες, μόνο στην περιοχή τους. Εικάζει πως στο φαινόμενο αυτό, πέθαναν πάνω από 350 ενήλικες και έφηβες φώκιες. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές και εξαιρετικά ανησυχητικό. Οι “γούνες” (arctocephalus pusillus pusillus) είναι το πιο κοινό θαλάσσιο θηλαστικό στην Νότια Αφρική και την Ναμίμπια, που είναι ο τόπος που ζουν και αναπαράγονται. Μεταξύ μέσων Νοεμβρίου και αρχών Δεκεμβρίου, χιλιάδες φώκιες γεννούν μαζικά τα νέα φωκάκια.

Ωστόσο φέτος, σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι θηλυκές “γούνες” είναι πολύ αδύνατες και ίσως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις κυήσεις. Η ομάδα του Ocean Conservation Namibia, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς, ερευνά το φαινόμενο, μαζεύοντας όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν. Για την έρευνα επιστρατεύτηκε και Drone, για να καταγραφεί το μέγεθος της μαζικής αποβολής. Μένει να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. “Η λίστα με τις πιθανές αιτίες θανάτου είναι μεγάλη και ίσως η αιτία δεν είναι μία, αλλά ένας συνδυασμός” αναφέρει ερευνητής.

 

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί το 1994, όταν 10.000 φώκιες πέθαναν και 15.000 έμβρυα αποβλήθηκαν λόγω πείνας, από την έλλειψη ψαριών και μια βακτηριακή λοίμωξη. Η περιβαλλοντολόγος Τες Γκρίντλι, αναφέρει: “Υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια φώκιες ‘γούνες’ στον κόσμο και από αυτές, ένα εκατομμύριο βρίσκονται στη Ναμίμπια”.

Ανάρτηση από το instagram του Naudé Dreyer

 

Με πληροφορίες από independent.co.uk ΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Flash.gr