Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα, πέφτουμε – Η σπαρακτική έκκληση του πιλότου



Τις δραματικές στιγμές τρόμου που έζησαν τα αδικοχαμένα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας αποκαλύπτουν δύο από τους λιγοστούς επιζήσαντες της μοιραίας πτήσης.

Ο αεροσυνοδός Erwin Tumiri αποκάλυψε πως λίγο πριν την πτώση του αεροσκάφους οι τρομαγμένοι επιβάτες είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και ούρλιαζαν απελπισμένα. Ο ίδιος τόνισε πως ο μόνος λόγος που σώθηκε είναι επειδή ακολούθησε πιστά το πρωτόκολλο της έκτακτης ανάγκης.

«Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι να σβήνουν τα φώτα στην καμπίνα. Ακολούθησαν δυνατές αναταράξεις και το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Μετά υπάρχει κενό», ανέφερε η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες.

Η σπαρακτική έκκληση του πιλότου για βοήθεια

Στο φως ήρθε ακόμα ο δραματικός διάλογος που είχε ο πιλότος της μοιραίας πτήσης με τον πύργο ελέγχου αεροδρομίου, λίγο πριν συντριβεί στην Κολομβία και παρασύρει 71 επιβάτες στον θάνατο.

Πιλότος άλλου αεροσκάφους, το οποίο πετούσε κάτω από το μοιραίο αεροπλάνο, άκουγε στον ασύρματο τον τελευταίο διάλογο που είχε ο πιλότος της Lamia με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Χοσέ Μαρία Κόρντοβα, κοντά στο Μεντεγίν, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί η μοιραία πτήση.

«Κατεβαίνουμε, κατεβαίνουμε, έχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα» ακούστηκε να αναφέρει ο πιλότος της μοιραίας πτήσης καθώς πραγματοποιούσε ταχεία κάθοδο.

«Ζητούμε προτεραιότητα για να προσεγγίσουμε την πίστα προσγείωσης, ζητούμε προτεραιότητα να συνεχίσουμε στη θέση.»

Εκείνη τη στιγμή, η γυναίκα ελεγκτής στον πύργο ελέγχου απάντησε στο αεροσκάφος της Lamia: «Συνεχίστε και αναφέρετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πιλότου, το μοιραίο πλήρωμα απάντησε ότι έχουν γενικό «μπλακ άουτ» στα ηλεκτρικά τους συστήματα.

«Τώρα έχουμε γενικό πρόβλημα στα ηλεκτρικό. Έχουμε πρόβλημα σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα. Δεν έχω επαφή με το ραντάρ τώρα, δεν έχω επαφή με το ραντάρ. Βοηθήστε μας! Βοηθήστε μας!», συνέχισε να μεταφέρει.

Μάλιστα, ο πιλότος του αεροσκάφους της Avianca επισημαίνει πως εκείνη τη στιγμή που άκουγε τις συνομιλίες παρέμεινε σιωπηλός και σκεφτόταν: «Κάντο, κάντο, κάντο. Προσγειωθείτε, προσγειωθείτε. Γαμ… ο τύπος είναι στα 9.000 πόδια θα σκοτωθεί».

Η ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τούς είπε ότι δεν τους «βλέπει» στο ραντάρ και οι πιλότοι άρχισαν να απελπίζονται περισσότερο.Τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν ήταν «βοήθεια, βοήθεια», μέχρι που επικράτησε απόλυτη σιγή.