Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Δραματική έκκληση από τον κυβερνήτη του ΤέξαςΣυναγερμός έχει σημάνει στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς ο τυφώνας Χάρβει που πλήττει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 3 και αναμένεται να χτυπήσει τον Πολιτεία αργά την Παρασκευή προς Σάββατο.

Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητες που φτάνουν τα 120 μίλια την ώρα και οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει την εκκένωση της περιοχής γύρω από την πόλη Corpus Christi.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρέγκ Άμποτ, έχει ζητήσει μεγαλύτερη ομοσπονδιακή συνδρομή, προκειμένου το Τέξας να αντιμετωπίσει τον τυφώνα, ο οποίος μπορεί να είναι ο χειρότερος της δωδεκαετίας για τις ΗΠΑ​.

Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους να θέσουν σε προτεραιότητα τη ζωή τους και σε δεύτερη μοίρα τις περιουσίες τους, δηλώνοντας ότι κύριο μέλημα του είναι να μη χαθεί καμία ζωή.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Τυφώνων ανακοίνωσε ότι το πέρασμα του τυφώνα μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες πλημμύρες μέσα και γύρω από το Χιούστον.  Η απειλή του έντονου καιρικού φαινομένου έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις πόλεων και ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε κοινότητες κατά μήκος των παραλίων στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Σχεδόν 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι χθες, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία.

Οι Τεξανοί προετοιμάζονται ενισχύοντας τα σπίτια τους

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει την ξηρά ως καταιγίδα Κατηγορίας 3, είπε το ΕΚΚ, που αποτελεί την τρίτη και ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Αυτό θα καταστήσει τον Χάρβεϋ ως την πρώτη μεγάλη καταιγίδα που φτάνει στις ΗΠΑ από το 2005, όταν η καταιγίδα Γουίλμα έπληξε την Φλόριντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την καταιγίδα και βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες. Σήμερα,με ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για τον τυφώνα και παρέπεμψε σε ιστοσελίδες με συμβουλές για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η ΟμοσπονδιακήΥπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Περιστατικών.

Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκ.)