Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Διπλωματικό θρίλερ στην Ιταλία: Σε «ασφαλή τοποθεσία» ο Βορειοκορεάτης πρέσβης



Σε ασφαλή τοποθεσία και υπό την προστασία των ιταλικών Αρχών ζει ο 48χρονος πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica. 

Ο Γιο Σονγκ-γιλ λέγεται ότι εγκατέλειψε την πρεσβεία με τη σύζυγό του στις αρχές Νοεμβρίου. 

 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο 48χρονος περιμένει να του χορηγηθεί άσυλο κάτι, όμως, που αρνείται το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, το ιταλικό ΥΠΕΞ που δεν διαψεύδει την είδηση για το αίτημα χορήγησης ασύλου, δεν αποκλείει ο Γιο Σονγκ γιλ να ζήτησε βοήθεια από άλλες αρχές της χώρας όπως οι μυστικές υπηρεσίες.

 

Ο 48χρονος Γιο υπηρετούσε στη Ρώμη από τον Οκτώβριο του 2017, όταν η Ιταλία είχε απελάσει τον προηγούμενο πρεσβευτή της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρηνικές δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η συγκεκριμένη διπλωματική θέση είναι σημαντική για την Βόρεια Κορέα, καθώς στη χώρα εδρεύει ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, τον οποίο έχει ανάγκη λόγω της επισιτιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει. 

Συνήθως, οι διπλωματικοί υπάλληλοι της Βόρειας Κορέας που υπηρετούν στο εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν πίσω αρκετά μέλη των οικογενειών τους, ώστε να μην μπαίνουν στον πειρασμό να δραπετεύσουν. 

Εν τούτοις, φαίνεται πως ο Γιο είχε μαζί του την γυναίκα και τα παιδιά του, κάτι που υποδεικνύει προνομιακή μεταχείριση, προφανώς λόγω της καταγωγής του.