Τρίτη 05 Ιουλίου 2022 -

Die Welt: Μετανάστης από το Πακιστάν ο οδηγός του φορτηγού σκόρπισε τον θάνατοΜετά την χθεσινή αιματηρή επίθεση, οι αρχές πιθανολογούν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο οδηγός είναι Πακιστανός και ήρθε στη Γερμανία μέσω της Βαλκανικής Οδού.

Κατά το πρότυπο της επίθεσης στη Νίκαια το καλοκαίρι με 86 θύματα, χθες βράδυ στις 9 ώρα Ελλάδας μια νταλίκα εγκατάλειψε το δρόμο και με μεγάλη ταχύτητα εισήλθε στο χώρο της υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου, δίπλα από την εκκλησία της Μνήμης, σύμβολο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κοντά στη γνωστή λεωφόρο Kurfürstendamm.

Μέχρι στιγμής ο  απολογισμός είναι 12 νεκροί και 48 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Deutschland Anschlag mit LKW auf Weihnachtsmarkt in Berlin (Reuters/F. Bensch)

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές η νταλίκα εισήλθε «με πρόθεση» για περίπου 80 μέτρα στην κατάμεστη χριστουγεννιάτικη αγορά πέφτοντας πάνω στις ξυλοκατασκευές, όπου πωλούνται χριστουγεννιάτικα είδη και το παραδοσιακό κόκκινο κρασί. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία και τις ανακοινώσεις στις οποίες προβαίνει, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι πρόκειται για πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Ποιος ήταν τελικά ο οδηγός;

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τον οδηγό, τον συνοδηγό, αλλά και το φορτηγό με το οποίο έγινε η επίθεση. Αυτό που γνωρίζουμε για τον οδηγό, με κάθε επιφύλαξη, είναι ότι μετά την επίθεση εγκατάλειψε το όχημα και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από την αστυνομία. Για την ταυτότητά του έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό ότι είναι Πακιστανός σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RBB και ότι εισήλθε στη Γερμανία μέσω Πάσαου ως πρόσφυγας τον Δεκέμβριο του 2015.

Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του μιας και όπως αναφέρουν οι αρχές χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα. Επίσης εικάζεται ότι η νταλίκα εκλάπη από τον οδηγό και ότι το δεύτερο άτομο που βρέθηκε μετά την επίθεση νεκρό μέσα στην καμπίνα της νταλίκας ήταν ο πολωνός επαγγελματίας στην οποία ανήκε και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είχε πέσει θύμα απαγωγής. Η νταλίκα είχε πολωνικές πινακίδες και σύμφωνα με την πολωνική ιδιοκτήτρια εταιρία εκλάπη χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επί ποδός η αστυνομία του Βερολίνου

Η κινητοποίηση της αστυνομίας του Βερολίνου ήταν άμεση. Μέσω twitter εκπρόσωποι της παρακάλεσαν τους Βερολινέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην δημοσιεύουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο από το συμβάν και προπαντός να μην διαδίδουν φήμες. Στις δηλώσεις τους Γερμανοί και ξένοι πολιτικοί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Όλοι βέβαια γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές αποτελούσαν πιθανό τρομοκρατικό στόχο, μιας και είναι αδύνατο να για οποιονδήποτε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Δεν υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι, δεν γίνονται έλεγχοι στον κόσμο και πολλές από τις αγορές βρίσκονται κοντά ή σχετικά κοντά σε οδικές αρτηρίες. Το μόνο θετικό είναι αρκετές αγορές γίνονται σε πεζόδρομους, όπου η πρόσβαση με όχημα είναι πιο δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επίθεση αναμένεται να έχει πολιτικές πολιτικές προεκτάσεις. Το 2017 έιναι χρονιά εκλογών  στη Γερμανία και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας θα παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο μετά την επίθεση στο Βερολίνο. Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία επιτίθεται ήδη στην καγκελάριο Μέρκελ για την προσφυγική της πολιτική και την απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις 14 ώρα Ελλάδος θα ενημερώσει σε συνέντευξη τύπου την κοινή γνώμη για ό,τι νεότερο υπάρχει γύρω από την επίθεση.