Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Διάταγμα Προέδρου Ρωσίας – Οικονομικά μέτρα με συνθήκες ΕΣΣΔ


Μόσχα. 28 Φεβρουαρίου. INTERFAX.RU – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα «Σχετικά με την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις εχθρικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών που έχουν προσχωρήσει σε αυτές». Το κείμενό του είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του αρχηγού του κράτους.
 
Η Ρωσική Ομοσπονδία, μαζί με την υποχρεωτική πώληση του 80% των κερδών σε ξένο συνάλλαγμα από τους εξαγωγείς, εισάγει μια σειρά μέτρων ελέγχου συναλλάγματος.
 
Έτσι, από την 1η Μαρτίου, απαγορεύεται η διενέργεια συναλλαγών συναλλάγματος, που σχετίζονται με την παροχή από κατοίκους υπέρ μη κατοίκων συναλλάγματος βάσει δανειακών συμβάσεων, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
 
Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία, επιβλήθηκε απαγόρευση στους κατοίκους να πιστώνουν ξένο νόμισμα στους λογαριασμούς τους (καταθέσεις) που έχουν ανοίξει σε τράπεζες και άλλους οργανισμούς χρηματοπιστωτικών αγορών που βρίσκονται εκτός της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και να πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων χωρίς άνοιγμα τράπεζας λογαριασμό με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, που παρέχεται από αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
 
Επίσης, οι ρωσικές ΔΑΕ (PJSCs) θα μπορούν να εξαγοράσουν μετοχές (buyback) όχι νωρίτερα από τον Μάιο του 2022 και μόνο εάν η τιμή της μετοχής για το τρίμηνο μειωθεί κατά 20 τοις εκατό ή περισσότερο σε σύγκριση με τη σταθμισμένη μέση τιμή αυτών των μετοχών για τρεις μήνες του 2021.